Virágzó vidékünk

Babakocsival is bejárható csodás látnivalók az országban

pixabay
pixabay
Tisza-tó, Tatabánya, Tác - három hely, rengeteg látnivaló. Mindezt a kisgyermekesek is élvezhetik.

Időről időre mindenkinek szüksége van arra, hogy kiszakadjon a mindennapok mókuskerekéből. Így vannak ezzel a kisgyermekes családok is. Számukra is lényeges, hogy néha eltávolodjanak a rutin monotonitásából, ám nekik kicsit nehezebb egy kirándulást megszervezni. Nem csak azért, mert egy picivel nem elég egyetlen hátizsák néhány szendviccsel és innivalóval, miközben rengeteg mással is készülni kell, hanem azért is, mert bizony sok olyan csodás látnivaló van hazánkban, ami babakocsival nem járható be.

Nekik szedtünk most össze segítségül olyan látnivalókat, amiket kényelmesen meg lehet csodálni azoknak is, akik gyermeküket babakocsiban tolva kirándulnának.

Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló

Fotó: Országalbum/Papuska

2012-ben nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi Ökocentrum. Nem csak egy 4000 négyzetméteres madarat formázó páratlan élményeket kínáló 4 emeletes épület található itt, amiben megtekinthető Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó, hanem mindezt körülöleli egy 7 hektáros szabadidőpark, ahol számtalan állat, hagyományőrző baromfiudvar és tájház is látható, amit pallóösvényen lehet megközelíteni.

Az akváriumrendszer a legkorszerűbb technikával készült, és benne mintegy 40 féle halat csodálhatnak meg az érdeklődők, köztük a már-már cápa méretű vizákat. Ki ne élvezné az élményt, hogy szinte a víz alatt sétálhat, miközben körülötte úsznak, kavarognak a halak?  Önálló ökoszisztéma: a 40 féle hazai hal mellett 15 kétéltű- és hüllőfaj is megtekinthető.

Fotó: Wikimedia.com/Kovács Dániel

A parkban található még szárazföldi és vízi játszótér, sportpálya is, ahol a gyerekek szabadon játszhatnak, miután megcsodálták a vízi-világot. Az Ökocentrum közelében a tó partján egy kikötő is található, ahonnan rendszeres kishajó-járat indul a Vízi Sétányhoz, amit 2005-ben adtak át.

A sétány a partvonaltól mintegy 500 méterre található és 1500 méter hosszú, és szintén páratlan élményt nyújt a családoknak.

Kárókatona – Fotó: Pixabay.com

A babakocsival, sőt kerekesszékkel is jól bejárható tanösvényen megismerhető a Tisza-tó növény- és állatvilága képeken, s ha a szerencse úgy hozza, élőben is. A nagyobb gyerekek lesekből figyelhetik, felbukkan-e a képekről megismert madarak valamelyike.

Az egész komplexum változatos élményeket kínál, és egy kisgyermekes család minden tagja talál magának élvezetes elfoglaltságot.

Gorsium Régészeti Park – Tác

Fotó: Wikipedia.com

Gorsium-Herculia Magyarország egyik legjelentősebb római kori romterülete. A mai Tác település közigazgatási területén található, Székesfehérvártól körülbelül 10 kilométerre délre. Helyén az 1930-as években még szántóföld volt. Egy beszakadt kút fedte fel a hatalmas római kori császárváros maradványait, ezután kezdődtek több lépcsőben a feltárások.

A hatalmas parkban sétálva utazást tehetünk vissza az időben – az ókori római Gorsium maradványait csodálhatjuk meg a mintegy 2 órás séta alatt. A maradványok mind eredeti formában rekonstruáltak, így  jól áttekinthető képet adnak az ókori város mindennapjairól, életéről, történetéről.

Fotó: Wikipedia/Békési József

A Gorsium egyik különleges látnivalója a tavasszal megrendezésre kerülő Florália – Tavaszköszöntő ünnep. Ilyenkor megelevenedik a romterület. Gladiátor küzdelmek, császári bevonulás, csatajelenetek, előadások, ókori divatbemutatók, vásárok, rabszolgaárverés, szamárvásár, körséták és tárlatvezetések színes kavalkádjával várják a látogatókat.

Ilyenkor is, de az év bármely időszakában érdemes megcsodálni hazánknak ezt az egyedülálló látnivalóját.

Turul madár, Szelim barlang – Tatabánya

Fotó: Országalbum/Papuska

Aki Tatabánya környékén jár, nem bánja meg, ha ellátogat Európa legnagyobb madárszobrához. A Gerecséhez tartozó Kő-hegyen található ugyanis a Turul-emlékmű, ami egy csodás, babakocsival is bejárható útvonal kiindulópontja lehet.

A tiszteletet parancsoló impozáns fém alkotás már messziről látszik, a közelébe érve igen hatásos. A fején koronával, kitárt szárnyakkal álló madár olyan, mintha minden pillanatban el akarna repülni a meredélyről.

Fotó: Országalbum/Mc-Bubu

Megcsodálva a madarat és a páratlan kilátást, a piros jelzésű turistaúton lehet tovább haladni a Szelim barlangig.  Néhány perc séta csupán a barlang, aminek mérete kivétel nélkül ámulattal tölti el a látogatókat. A 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnoknak két hatalmas kerek ,,ablaka” van, a padlószinten pedig még néhány nyílása.

A barlangból mesés a kilátás a Tatai-medencére. Ide babakocsival nem lehet lejutni, meredek lépcsősor vezet oda, de babahordozóval érdemes megtekinteni.

Fotó: Országalbum/Firkin10

Ha a barlang után még maradt energiánk, a szintén a közelben lévő Csúcsos-hegyi kilátót is érdemes felkeresni, bár itt is szükség lehet hordozóra.

Babakocsival kényelmesen látogatható szépséges kirándulóhely még a Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton, a csodás minivárak Dinnyésen a Várparkban, ahol egyedülálló módon makettként nézhetjük meg hazánk várait, de a Gaja-szurdok egy része is bejárható a babakocsisoknak is, és a tóparton kellemes délutánt tölthet meleg napokon a család.

Kicsik-nagyok, kalandra fel!

Kiemelt kép: Országalbum/Papuska

Íme Magyarország tíz leggyönyörűbb őszi kirándulóhelye
A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk a legvarázslatosabb kirándulóhelyeket egy csokorba gyűjteni.
Olvasói sztorik