Már az óvodában tanulunk a színek keveréséről, és arról, hogy melyik szín mely színek kombinációjából jön létre. A piros és a sárga keveréséből keletkezik például a narancssárga, ami nekünk manapság teljesen természetes: narancssárga a szín neve, mert a narancs gyümölcs színe is ilyen. De így volt ez mindig?
A narancssárga szín tulajdonképpen nem is olyan régen kapta a nevét, valójában csak azután, hogy a gyümölcs megérkezett Európába, írja az Atlas Obscura.
Mielőtt a narancs (azaz a gyümölcs) megrohamozta Európát, a sárga és piros keverékét egyszerűen úgy hívták: sárga-piros vagy akár csak piros. A„narancs” szó gyökerei a narancsfa szanszkrit kifejezéséből származnak, amely a nāraṅga. Amikor az iszlám uralom a középkorban elterjedt Olaszország déli részén és Spanyolországban, a narancsfa eljutott Európába.
A „narancs” kifejezést angolul kezdték használni a ruhák és kelmék leírására a 16. században. Ez egybeesett azzal az időszakkal, amikor a portugál tengerészek édesebb, ízletesebb narancsot hoztak Kínából Európába. Ekkor az érett gyümölcs színe lett az árnyalat elnevezése is.
A sütőtök Amerikából terjedt el Columbusnak köszönhetően jóval korábban, a sárgarépa pedig csak a 16. században vált narancssárgává. Előtte sárga, fehér, lila és piros színűek voltak a répák, és csak ritkán narancs színűek. Csak amikor a narancsról már elnevezték a színt, akkor kezdték a holland gazdák ebben a színben is termeszteni a zöldséget.
Egészen egyszerűen a gyümölcs volt az, aminek színét az emberek a piros-sárga színnel azonosították, és kezdték használni.
Érdekes, hogy a narancs szín különlegesen kiemelt helyet foglal el a színpalettán, pedig sok más szín van, amelyet gyümölcsről neveztek végül el, gondoljunk csak a barackszínre, vagy a málnapirosra.
Ez annál is érdekesebb, mivel, ha belegondolunk, a narancs viszonylag gyakran nem is narancssárga, hanem zöld. A kereskedelemben a narancsot gyakran kezelik mesterségesen, hogy a zöld helyett a kívánt élénk színt kapják.
Akár így, akár úgy, ma a gyümölcs jelöli azt az élénk színt, amit kikeverhetünk pirosból és sárgából – és ez jó is így. Milyen fura lenne, ha úgy hívnánk, répasárga. Hát nem?
Kiemelt kép: Pixabay.com