Otthon készült

30 perc alatt elkészül a bögrés vajas zsömle

Mennyei íze nem csak a reggelit teszi pompássá.

A közösségi médiában osztotta meg egy olvasó ezt az egyszerű, de népszerű receptet Szentkirályi És Szentkirályi név alatt. Érdemes megsütni otthon, akár vacsorára is. 2 perc tészta keverés, 10 perc dagasztás, 18 perc sütés. Aranybarnára sül, az íze pedig utánozhatatlan.

Reggeli zsömle fél óra alatt, bögrésenHozzávalók

  • 50 dkg fehér liszt (ez körülbelül 4 bögre)
  • 1 bögre langyos tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 gramm)
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka) vagy Rama
  • 2 teáskanál só
  • plusz egy tojás felverve a tetejére kenéshez

 

Fotó: Facebook/Szentkirályi És Szentkirályi

Elkészítése

  • Egy tálba beleütöm a tojást (dagasztógépet használok), beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal.
  • Jól felverem, habosítom kicsit 2-3 percig.
  • Utána az élesztős lisztet beleszitálom, majd 10 percig dagasztatom.
  • Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni, amikor elindul felfelé már jó.
  •  A kész tésztát 8 részre osztom formázom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
  • A tetejét lekenem egész felvert  tojással, és mehet a hideg sütőbe!
  • 200 fokon légkeveréssel 18 perc alatt készen van.

Lehet többféleképpen formázni zsemle, kifli, fonott kalács, bucinak is. Ha 2 zsemléből 1-et csinálunk, ugyanúgy megsül.

Jó étvágyat kívánunk!

20 perc alatt aranybarnára sül az utánozhatatlan házi kifli
Ezt a finom kiflit akár magában is fogyaszthatjuk.

Kiemelt kép: Facebook/Szentkirályi És Szentkirályi

Olvasói sztorik