Sajnos csak rövid ideig, a nyár közepén érik a sárgabarack – vagy ha úgy jobban tetszik: kajszibarack – érdemes kihasználni és annyit enni belőle, amennyit csak tudunk. Lekvárnak, befőttnek is eltehető, szárítható, így azért szerencsére, a téli időszakban is élvezni tudjuk a gyümölcsöt. És ne feledkezzünk meg a pálinkáról sem…
Most a friss termést kihasználására három ellenállhatatlan édesség receptjét mutatjuk, de előtte eláruljuk azt is, hogy miért jó nekünk, ha sárgabarackot fogyasztunk.
Ezért érdemes sárgabarackot enni
- A sárgabarack finom ízét a különleges arányú cukor- és savtartalmának köszönheti.
- Magas rostartalma az emésztésben és a bélflóra megfelelő működésében betöltött szerepén túl csökkenti a szívbetegségek, a sztrók és a rák kialakulásának kockázatát.
- A benne levő C-vitamin természetes antioxidáns, ami ellenállóbbá teszi az immunrendszert és késlelteti a bőr öregedését.
- A friss barack szervezetünkben A-vitaminná alakuló karotintartalma a legmagasabb a gyümölcsök között: már napi 2-3 szem fogyasztása fedezi a napi A-vitamin mennyiséget. A karotin és a belőle képződő A-vitamin elengedhetetlen a szem megfelelő működéséhez és segíti a látás megőrzését, az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol és a máj méregtelenítő működését is serkenti. Emellett erősíti a bőrt, a fogakat, a körmöket és a csontrendszert.
- A sárgabarack gazdag még káliumban, kalciumban és tartalmaz likopint valamint flavonoidokat: ezek megelőzik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek kialakulását.
- A barack még érvédő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
3 ellenállhatatlan sárgabarackos édesség recept
Sárgabarackos galette
Hozzávalók
tésztához:
160 g liszt
110 g vaj
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 evőkanál jéghideg víz
töltelékhez:
12 db kisméretű sárgabarack
2 púpozott evőkanál tejföl
fél citrom lereszelt héja
2 evőkanál cukor
fél teáskanál fahéj
tészta megkenéséhez:
1 tojás
tészta alá sütéskor:
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
Elkészítés
A lisztet, vajat, cukrot és a sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet óvatosan hozzáadagolva gyorsan összegyúrjuk a tésztát.
Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
A sárgabarackot elfelezzük és kimagozzuk. Ha nagyobb méretű a barackunk, akkor felezés helyett cikkelyekre is vághatjuk.
A tejfölt, citromhéjat, fahéjat és cukrot összekeverjük.
A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen. A szélét lehet „rojtosra” is hagyni, ahogy alakul a nyújtás után, de nagyjából körbe is lehet vágni késsel.
Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk a liszttel és a cukorral. Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
A középső részét megkenjük a tejfölös keverékkel úgy, hogy a szélén mindenhol kb. 3 cm-es sáv szabadon maradjon.
Elrendezzük a megkent felületen a sárgabarackokat.
A tészta széleit ráhajtogatjuk a barackos részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó!
A tészta visszahajtott szélét megkenjük tojással.
190 C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Hidegen és melegen egyaránt finom.
Sárgabarackos gombóc
Hozzávalók
1 kg burgonya
30-40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
2-3 evőkanál olvasztott vaj
só
1 kg sárgabarack
kockacukor
őrölt fahéj
10 dkg vaj
25 dkg zsemlemorzsa
fahéjas porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, majd ha hűlt egy kicsit, akkor meghámozzuk, és még melegen áttörjük, kiterítve hűlni hagyjuk.
Ha már teljesen hideg, egy kevés sóval meghintjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a liszt felét, majd összedolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá gyúrás közben, amennyit felvesz.
Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk, majd akkora négyzetekre vágjuk, hogy elférjen benne a barack.
A gyümölcsöt kimagozzuk, mindegyik közepébe egy szem kockacukrot és egy kevés őrölt fahéjat teszünk, majd a tésztára tesszük, széleit összefogjuk, és gombócot formázunk belőle.
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd folyamatos kevergetés mellett a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk.
Egy nagyobb lábasban vizet forralunk egy kevés sóval, majd a már gyöngyöző vízbe beletesszük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kivesszük.
A kifőtt gombócokat pirított zsemlemorzsába tesszük, meghempergetjük benne őket, majd fahéjas porcukorral tálaljuk.
Könnyű sárgabarackos pite
Hozzávalók
15 dkg vaj
20 dkg cukor
20 dkg liszt
4 tojás
50 dkg sárgabarack
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
2 evőkanál zsemlemorzsa
zsiradék
1 marék szeletelt mandula
Elkészítés
Habosra keverjük a vajat a sima és vaníliás cukorral, tojássárgával, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
A tésztát lisztes, zsírozott tepsibe öntjük, megszórjuk a zsemlemorzsával, és magházzal lefelé ráfektetjük a félbevágott barackokat. Megszórjuk szeletelt mandulával.
Mérsékelt tűzön 25-30 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.