A Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) Obesity című folyóiratban közzétett tanulmányában jutottak arra a következtetésre a tudományos szakemberek, hogy a mandula beillesztése az étrendbe hatékonyabbá teheti a fogyókúrát.
A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a vizsgálatban 106 túlsúlyos vagy elhízott felnőtt egy kilenc hónapos étkezési programban vettek részt, amit két időszakra osztottak : egy három hónapos, energiakorlátozott időszakra a fogyás érdekében, majd egy hat hónapos oly módon szabályozott időszakra, mely a testsúly megtartását célozta.
A résztvevőket véletlenszerűen osztották be vagy a dióféléket fogyasztók csoportjába, ahol az energiabevitel 15%-át sózatlan, héjas egész mandulából, vagy az olajos magvakat nem fogyasztók csoportjába, ahol az összes kalória 15%-át szénhidrátban gazdag rágcsálnivalókból, például puffasztott rizs szeletből vagy müzliszeletekből nyerték.
A résztvevők a hét 6 napján 30-50 g mandulát vagy magas szénhidráttartalmú rágcsálnivalót fogyasztottak. A vizsgálat végére a legtöbb résztvevő (82%) legalább 5%-ot veszített testsúlyából. Átlagosan mindkét csoport körülbelül 7 kg-ot fogyott, ami testsúlyuk 9,3%-ának felel meg. Emellett mindkét diéta javította a kardiometabolikus egészségen
A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a klinikailag jelentős súlycsökkenés valószínűleg felelős a kardiometabolikus kockázati tényezők, például a testtömegindex (BMI) és a derékkörfogat, a vércukor- és a koleszterinszint javulásáért, amelyet mindkét csoportban megfigyeltek. A tanulmányt azonban fenntartással kell kezelni, többek között a kis mintanagyság miatt. Emellett a résztvevők krónikus betegségektől mentesek voltak, vagyis a kardiometabolikus paraméterek általában az ajánlott tartományokba estek.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tipikus nassolnivalók mandulával való helyettesítése jelentős hatással lehet a lipoprotein alfrakciókra.
A diófélék fehérjében és rostban gazdagok, valamint nagyszerű vitamin- és ásványi anyagforrás. A magas zsírtartalmuk miatt azonban az olajos magvak rossz hírnek örvendenek a diétázók körében. Ezek a zsírok azonban telítetlen – egészséges – zsírok, amelyek segíthetnek a rossz koleszterinszint csökkentésében, a gyulladások enyhítésében és a szív egészségének javításában.
Mindazonáltal a diófélék fokozott fogyasztása nem elegendő az egészséges fogyáshoz. Alapvető fontosságú, hogy a fogyókúrás stratégiákat megbeszélje orvosával, kezelőorvosával, aki javasolhatja a kiegyensúlyozott étrend követését, a fizikai aktivitás növelését és a stressz kezelését.
(Forrás: healthnews.com)