Életmód

Elpusztult Európa erdeinek több, mint a fele

A legfrissebb kutatás azt szerette volna meghatározni, hogyan változtak kontinens természetes erdei az elmúlt 11 ezer évben.

A Plymouth Egyetem kutatói több mint ezer helyszínről vettek pollenmintát, és elemzésükben megállapították, hogy egykor Közép- és Észak-Európa több mint kétharmadát fák borították. A svéd, német, francia, észt és svájci tudósok által végzett kutatás azt kívánta pontosan meghatározni, hogyan változtak Európa természetes erdei az elmúlt 11 ezer évben. Az Európai Pollen Adatbázis adatait háromféle módszer alapján elemezték és megállapították:

Az erdőkkel borított felület a 11 ezer évvel ezelőtti 60 százalékról 6000 évvel ezelőtt 80 százalékra növekedett Európában.

Mára ez egyharmadára csökkent, bár több nyugati és partvidéki régióban, köztük az Egyesült Királyságban és Írországban a csökkenés mértéke jóval nagyobb volt, az erdővel fedett területek kiterjedése 10 százalék alá esett. Ugyanakkor a trend elkezdett visszafordulni az új típusú tüzelőanyagok és építkezési technikák felfedezésének, illetve az ökológiai, erdőgazdálkodási  kezdeményezéseknek, projekteknek köszönhetően.

Fotó: pixabay.com

Neil Roberts vezető szerző, a Plymouth Egyetem professzora így nyilatkozott:

“A legtöbb ország az erdők kiterjedését tekintve átmeneti időszakot él át, az Egyesült Királyság és Írország mintegy 200 évvel ezelőtt elérte az erdőterületi minimumát. Más európai országok még nem érték el azt a pontot, Skandinávia egyes területein pedig, ahol nem a mezőgazdaságba vetik a fő bizodalmukat, túlsúlyban van az erdő. Általában azonban az erdők csökkenése dominánsan jellemezte az európai mezőgazdasági ökológiát a két jégkorszak közötti időszak második felében” 

“Nyolcezer évvel ezelőtt egy mókus fáról fára ugrálva eljuthatott volna Lisszabonból Moszkvába anélkül, hogy érintette volna a földet. Sokan az erdők eltűnését negatívnak tarthatják, de ennek a veszteségnek köszönhetünk néhány legértékesebb életteret, mivel az erdők teret engedtek a legelőknek és sztyeppéknek. Nagyjából 1940-ig számos hagyományos földművelői gyakorlat kedvezett a vadvilágnak és sok, szeretett élőlénynek teremtett életteret” – fejtették ki a kutatók.

A kutatók közleményükben kiemelték, ezek az adatok nagy valószínűséggel felhasználhatók annak megértésében, hogyan befolyásolhatják a természetes környezet változásait a jövő erdőgazdálkodási kezdeményezései.

Forrás: MTI, Ecoulounge

Itt a lista! Ezeket az országokat érinti leginkább a klímaváltozás
Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik