Életmód

Meseszép virágok nyílnak a Hetesen festett tojásokon

Noé Kornélia somogyi művész hímes tojásait a magyar néphagyomány virágai díszítik.

Vidéken és városi családoknál egyaránt zajlik a húsvéti készülődés, hagyományőrző vidékeken a lányok és asszonyok nemcsak a húsvéti sonka mellé vagy a süteményekhez, hanem festés céljából is gyűjtik a tojásokat.

Így készül a csibe formájú húsvéti tojás
Egyszerű és mutatós előétel.

Legrégibb húsvéti eledelek egyike a tojás, és mint jelkép több kultúrában ősidőktől fogva létezik. Egyiptom királysírjaiban, Mezopotámia ősmítoszaiban, a Kárpát-medence avar kori sírjaiban egyaránt találtak karcolt tojásokat, bár eredeti jelentésükről vajmi keveset tudunk. A kereszténység szimbolikájában a tojás az újjászületést jelenti. Az eredetileg csak piros színű húsvéti tojás pedig Krisztusnak az emberiségért kiontott vérére emlékeztet, egyben a feltámadás ígéretét hordozza.

A somogyi népi iparművész tojásain legfeljebb három színt használ – Fotó: Noé Kornélia

Noé Kornélia Gránátalma díjas népi iparművész a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület tagja számára a tojások festése egy fontos önkifejezési forma. A Kaposvár melletti Hetesen élő művésznő hosszú ideig fazekasként dolgozott a somogyi megyeszékhelyen, és bár korongozott, mindig csodálta a kerámiák díszítményeinek míves sokféleségét. A fazekasság mellett később fordult érdeklődése a művészi igényű tojásfestés felé.

Maga a tojás felülete egy csodálatos dolog, számomra az ősiséget, a körforgást jelenti. Ahogy felosztjuk nyolc részre a felületet, és megismételjük rajta a mintákat, a csúcsán egészen más teljesedik ki mint az oldalán. Ezek a formák gyakran számomra is meglepően újak, különlegesek.

A somogyi művésznő nem tervezi el előre, hogy pontosan mivel díszíti az adott tojást, a felosztást inkább megérzi, megsejti, alkotásai között véletlenül sem akad két egyforma. Noé Kornélia a ma is élő, több száz éves, hagyományos népi jelrendszer elemeiből merít ihletet a tojásdíszítés során.

Kornélia a tojásokra leggyakrabban a magyar népművészet elemeit festi, tulipánokat, leveles-indás motívumok változatait, úgy véli, ezek jól megférnek más különleges, ősi alakzatokkal és szimbólumokkal, melyeket továbbfejleszt meseszép alkotásain.

A legelterjedtebb tojásírásos technikával dolgozom, forró méhviasszal rajzolom fel a mintát, majd festem, a száradás után fényes, szép felülete lesz a tojásnak. A rajzoláshoz egyébként a hagyományos “kicá”-t használom, ez egy apró tartállyal ellátott eszköz.

-mesél technikáról Kornélia.

Falusi portákon régen a tyúktojás volt a leggyakoribb alapanyag, ám törékenysége miatt napjainkban más szárnyasok tojásait is sokan használják.

Keményebb, vastagabb héjú és nagyobb a libatojás, valamint a pulykatojás, ezeknek szebb a formája és a természetes, hófehér alapszín miatt jobban érvényesül rajtuk a minták kontraszthatása.

A somogyi művésznő esztétikai érzékét és művészi kvalitásait a konyhaművészetben gyakran kamatoztatja, csodálatos mézeskalácsain és grillázstortáin köszönnek vissza a hímes tojásokról megismert látványos díszítő motívumok.

Nemcsak a tojásokat díszíti varázslatosan a művésznő, grillázsból is csodákat alkot – Fotó: Noé Kornélia

Kornélia búcsúzóul megosztja velünk a grillázskészítés egyszerű titkát: egy rész darált dióhoz 2 rész karamellizált cukor szükséges, a többi csupán kreativitás és fantázia kérdése.

Kiemelt kép: Noé Kornélia

Beszélő Tojást készített 2019 húsvétjára az ország nyuszija
A felbecsülhetetlen értékű hímestojás Kecskeméten, Zsigóné Kati kiállításán tekinthető meg.
Olvasói sztorik