Életmód

Országos klímasztrájkot szerveznek az élhető jövőért

Hallassuk a hangunkat, mint annyian mások világszerte!

A napokban járta be a világsajtót, hogy Földünkön a szén-dioxid-koncentráció legfeljebb nagyjából 3 millió évvel korábban lehetett ilyen magas szinten, abban az időszakban, amikor a sarkkörök átlaghőmérséklete még bőven 15 fok körül volt.

Ma minden fél percben egy ember halálába kerül Földünk az elképesztő műanyag- és CO2 szennyezettsége miatt. Globális és helyi szinten is, sürgősen cselekedni kellene, mert mindannyiunk érdeke, hogy kezeljük végre felelősségteljesen a környezeti válságot!

Egy 15 éves lány kiosztotta a világvezetőket az ENSZ-klímacsúcson
Greta Thunberg nem könyörög nekik, hogy foglalkozzanak a jövővel. Csak közölte velük, hogy a változás ideje eljött.

A globális klímasztrájkot a svéd környezetvédelmi aktivista, a mindössze 16 éves Greta Thunberg kezdeményezésére először március 15-én rendezték meg: akkor  közel 2300 város csatlakozott a figyelemfelkeltő akcióhoz világszerte.

A magyarországi akció mögött a Greta Thunberg inspirálta Fridays For Future elnevezésű civil szervezet áll, akik azóta itthon is egyre aktívabbak.

Fotó: Axel Heimken / AFP / Europress

A Fridays For Future Magyarország mozgalom közleményében összefoglalta, szerintük melyek a legfontosabb megoldásra váró, legsúlyosabb környezeti problémák:

  • az emberi tevékenység következtében jelentősen emelkedik a Föld átlaghőmérséklete
  • A klímaváltozás gyorsul, a pusztító hatásai egyre gyakrabban és egyre több helyen érezhetők.
  • Az aszályok veszélyeztetik az élelmiszertermelésünket; a klímaváltozás segíti az idegenhonos fajok terjedését, amelyek fertőző betegségeket hordozhatnak; sem a saját szervezetünk, sem a társadalmunk nincs felkészülve arra a drámaian gyors változásra, ami már elkezdődött.
  • Most zajlik a Föld hatodik tömeges fajkihalási hulláma, ami a dinoszauruszok kihalásához hasonló következményekkel járhat. Ez az emberiséget is magával fogja sodorni, ha így folytatjuk.
  • A fajkihalást mi okozzuk, az okai ismertek, mégsem történik meg a cselekvés.
  • Rengeteg megoldási lehetőség ismert, mégsem történnek meg a szükséges változások.
  • Az előrejelzések szerint a következő egy-két évtizedben Magyarország lesz Európában a 2. legfertőzöttebb ország a nyugat-nílusi láz nevű betegséggel, amit a klímaváltozás következtében terjedő szúnyogfajok hordoznak
  • Az aszályok, eltorzult csapadékeloszlás miatt a hazai élelmiszertermelés veszélybe kerül
    rengeteg egyelőre ismeretlen következmény is várható.
Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.

És nem hagyják annyiban! Május 24-én Budapesten és több magyar vidéki városban szerveznek újabb klímatüntetést.

Ahogy felhívásukban írják, szeretnék, ha mi magyarok is megmutatnánk, hogy megértettük a helyzet súlyosságát, és készek vagyunk tenni ellene. Azt szeretnék, ha május 24-én minden eddiginél többen tiltakoznának:

A demonstráció eddigi megnevezett helyszínei:

🌎Május 24. II. Globális klímasztrájk – Budapest

🌎Május 24. II. Globális klímasztrájk – Miskolc

🌎Május 24. II. Globális klímasztrájk – Debrecen

🌎Május 24. II. Globális klímatüntetés – Pécs

🌎Május 24. II. Globális Klímasztrájk – Szekszárd

🌎Május 24. II. Globális Klímasztrájk – Győr

🌎Május 24. II. Globális Klímasztrájk – Szeged

 

Az akció célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét az ökológiai- és klímaválságra, a lehetséges megoldásokra, a cselekvés módjaira, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra.

Élni akarunk, de ez nem fog menni, ha így folytatjuk. Mi értelme tanulni egy olyan jövőért, ami el sem fog érkezni? Minek tanuljunk, ha az egész társadalmunk és a döntéshozók figyelmen kívül hagyják a legfontosabb tudományos tényeket? Minek tanuljunk, ha a döntéshozók figyelmen kívül hagyják a képzett emberek javaslatait?

–  írják a szervezők felhívásukban, akiknek elegük van abból, hogy globális szinten politikusaink nem alkalmazzák a lehetséges megoldásokat, mert a gazdasági érdekek mindent felülírnak!

Mint fogalmaznak:

Omlik össze a természeti rendszer, ami a társadalmunk és az életünk alapját jelenti. Egy olyan új szemléletmódra van szükségünk, amiben a gazdasági érdekek nem írják felül a természet megőrzését és az emberi jóllétet!

Fotó: Fridays for Future Magyarország

Hallassuk a hangunkat, mint annyian mások világszerte!

A Greta Thunberg inspirálta mozgalomhoz bárki csatlakozhat, önállóan is szervezhet klímasztrájkot!

A Fridays For Future a hogyan-ban is segít, kiadott ugyanis egy útmutatót, amiben részletesen leírják, hogyan kell a klímasztrájkot megszervezni.

Kiemelt kép: Fridays for Future Magyarország

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik