Életmód

Országos klímasztrájkot szerveznek az élhető jövőért

Hallassuk a hangunkat, mint annyian mások világszerte!
Korábban a témában:

A napokban járta be a világsajtót, hogy Földünkön a szén-dioxid-koncentráció legfeljebb nagyjából 3 millió évvel korábban lehetett ilyen magas szinten, abban az időszakban, amikor a sarkkörök átlaghőmérséklete még bőven 15 fok körül volt.

Ma minden fél percben egy ember halálába kerül Földünk az elképesztő műanyag- és CO2 szennyezettsége miatt. Globális és helyi szinten is, sürgősen cselekedni kellene, mert mindannyiunk érdeke, hogy kezeljük végre felelősségteljesen a környezeti válságot!

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Egy 15 éves lány kiosztotta a világvezetőket az ENSZ-klímacsúcson
Greta Thunberg nem könyörög nekik, hogy foglalkozzanak a jövővel. Csak közölte velük, hogy a változás ideje eljött.

A globális klímasztrájkot a svéd környezetvédelmi aktivista, a mindössze 16 éves Greta Thunberg kezdeményezésére először március 15-én rendezték meg: akkor  közel 2300 város csatlakozott a figyelemfelkeltő akcióhoz világszerte.

A magyarországi akció mögött a Greta Thunberg inspirálta Fridays For Future elnevezésű civil szervezet áll, akik azóta itthon is egyre aktívabbak.

Swedish climate activist Greta Thunberg gives a speech during a demonstration of students calling for climate protection on March 1, 2019 in front of the cityhall in Hambourg, Germany. (Photo by Axel Heimken / AFP)
Fotó: Axel Heimken / AFP / Europress

A Fridays For Future Magyarország mozgalom közleményében összefoglalta, szerintük melyek a legfontosabb megoldásra váró, legsúlyosabb környezeti problémák:

  • az emberi tevékenység következtében jelentősen emelkedik a Föld átlaghőmérséklete
  • A klímaváltozás gyorsul, a pusztító hatásai egyre gyakrabban és egyre több helyen érezhetők.
  • Az aszályok veszélyeztetik az élelmiszertermelésünket; a klímaváltozás segíti az idegenhonos fajok terjedését, amelyek fertőző betegségeket hordozhatnak; sem a saját szervezetünk, sem a társadalmunk nincs felkészülve arra a drámaian gyors változásra, ami már elkezdődött.
  • Most zajlik a Föld hatodik tömeges fajkihalási hulláma, ami a dinoszauruszok kihalásához hasonló következményekkel járhat. Ez az emberiséget is magával fogja sodorni, ha így folytatjuk.
  • A fajkihalást mi okozzuk, az okai ismertek, mégsem történik meg a cselekvés.
  • Rengeteg megoldási lehetőség ismert, mégsem történnek meg a szükséges változások.
  • Az előrejelzések szerint a következő egy-két évtizedben Magyarország lesz Európában a 2. legfertőzöttebb ország a nyugat-nílusi láz nevű betegséggel, amit a klímaváltozás következtében terjedő szúnyogfajok hordoznak
  • Az aszályok, eltorzult csapadékeloszlás miatt a hazai élelmiszertermelés veszélybe kerül
    rengeteg egyelőre ismeretlen következmény is várható.
British naturalist, documentary maker, and broadcaster David Attenborough delivers a speech after receiving a Crystal Award during a ceremony ahead of the World Economic Forum (WEF) 2019 annual meeting, on January 21, 2019 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.

És nem hagyják annyiban! Május 24-én Budapesten és több magyar vidéki városban szerveznek újabb klímatüntetést.

Ahogy felhívásukban írják, szeretnék, ha mi magyarok is megmutatnánk, hogy megértettük a helyzet súlyosságát, és készek vagyunk tenni ellene. Azt szeretnék, ha május 24-én minden eddiginél többen tiltakoznának:

A demonstráció eddigi megnevezett helyszínei:

🌎Május 24. II. Globális klímasztrájk – Budapest

🌎Május 24. II. Globális klímasztrájk – Miskolc

🌎Május 24. II. Globális klímasztrájk – Debrecen

🌎Május 24. II. Globális klímatüntetés – Pécs

🌎Május 24. II. Globális Klímasztrájk – Szekszárd

🌎Május 24. II. Globális Klímasztrájk – Győr

🌎Május 24. II. Globális Klímasztrájk – Szeged

 

Az akció célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét az ökológiai- és klímaválságra, a lehetséges megoldásokra, a cselekvés módjaira, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra.

Élni akarunk, de ez nem fog menni, ha így folytatjuk. Mi értelme tanulni egy olyan jövőért, ami el sem fog érkezni? Minek tanuljunk, ha az egész társadalmunk és a döntéshozók figyelmen kívül hagyják a legfontosabb tudományos tényeket? Minek tanuljunk, ha a döntéshozók figyelmen kívül hagyják a képzett emberek javaslatait?

–  írják a szervezők felhívásukban, akiknek elegük van abból, hogy globális szinten politikusaink nem alkalmazzák a lehetséges megoldásokat, mert a gazdasági érdekek mindent felülírnak!

Mint fogalmaznak:

Omlik össze a természeti rendszer, ami a társadalmunk és az életünk alapját jelenti. Egy olyan új szemléletmódra van szükségünk, amiben a gazdasági érdekek nem írják felül a természet megőrzését és az emberi jóllétet!

Fotó: Fridays for Future Magyarország

Hallassuk a hangunkat, mint annyian mások világszerte!

A Greta Thunberg inspirálta mozgalomhoz bárki csatlakozhat, önállóan is szervezhet klímasztrájkot!

A Fridays For Future a hogyan-ban is segít, kiadott ugyanis egy útmutatót, amiben részletesen leírják, hogyan kell a klímasztrájkot megszervezni.

Kiemelt kép: Fridays for Future Magyarország

Kommentek

Zalakaros, 2019. augusztus 20.
A zalakarosi termáltó 2019. augusztus 19-én. A tóból az alatta húzódó vízelvezetõ rendszer sérülése miatt 2018 májusában elfolyt a víz. A hibát kijavították, megkezdték a meder feltöltését.
MTI/Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.