Licsi, mangó, maracuja: ritkán fogyasztott vitaminbombák

Ma már nem csak a megszokott, ismert gyümölcsök közül válogathatunk a boltok polcain.
Kapcsolódó cikkek

Ma már a világ összes tájáról kaphatók gyümölcsök a boltokban. A hazánkban termők mellett a banán, citrom, narancs, mandarin mindenki számára jól ismert és gyakran fogyasztott gyümölcsök, ám vannak a boltok polcain a hétköznapokban alig vagy egyáltalán nem fogyasztott, kevésbé ismert gyümölcsök is. Ilyenek például a licsi, a mangó vagy a maracuja.

Ismerjük most meg őket egy kicsit jobban!

Licsi

Fotó: Wikipedia

Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcs a licsi. Maga a növény 10–30 m magas, örökzöld fa.  A dúsan, ernyősen elágazó, legfeljebb 70 cm hosszú, sok-sok virágból álló virágzatok a hajtások végén csüngenek. Bár sok virágot hoz, abból csak viszonylag kevés termés fejlődik, és ezek legtöbbje is lehull éretlenül. A gömbölyded vagy elliptikus licsi 2,5–4 cm hosszú, nagyjából dió nagyságú. Vörös, érdes héját bibircsek borítják. Ezt lehúzva a gyümölcs üvegesen fehér vagy vöröses, zselés állagú, nagyon bő levű, édeskésen savanyú.

A licsi nagyon egészséges. Érdekes zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin-tartalma is. Ezen kívül tartalmaz még  kalciumot, foszfort, rezet, vasat és kis mennyiségben B1 vitamint is. Igen jelentős rost-forrás, írja a Napidoktor.

Mangó

Fotó: Pixabay.com

A mangó édes ízű, egzotikus gyümölcsöt termő fa. Az indiaiak szent fája. Őshazája India, ahonnan a portugálok vitték Afrikába. Akár 20 méter magasra is megnőhet. Gyümölcs ovális és lédús, színe többnyire a vörös és sárga között változik. Amellett, hogy nagyon finom, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Tartalmaz  A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, de van benne kalcium, nátrium, foszfor, és béta karotin tartalma miatt kiváló káliumforrás is.

Maracuja

Fotó: Pixabay.com

A maracuja vagy passiógyümölcs Dél-Amerikában őshonos, de számos más helyen is gyümölcséért termesztett a tövén fásodó, évelő, örökzöld trópusi kúszónövény. Virágai nagyon mutatósak, maga a gyümölcs pedig édes, lédús. A bogyó belsejében sok apró mag található, ami szintén ehető.

A maracuja C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, de tartalmaz A, B1 és B2 vitamint, nátriumot, vasat, magnéziumot és káliumot, valamint foszfort, niacint és B-6 vitamint is, amelyekre az egészséges testnek szüksége van.

Kiemelt kép: Pixabay

7 nyomós érvünk van, miért fogyassz több csipkebogyót
A csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin a zöldségek és gyümölcsök közül.