Egyre több szuper- és turbódiétáról lehet olvasni, naponta nyilatkoznak hollywoodi sztárok, hogy milyen rendhagyó étkezési szokásokkal tartják formában magukat. Mivel szinte mindenki másra esküszik, nem nehéz elveszíteni a fonalat: tulajdonképpen miből és mennyit érdemes enni.
Gondoltunk egy merészet, és utánajártunk, hogy a fogyókúrával első hallásra nehezen összepárosítható bacon hogyan illeszthető be egy egészséges étrendbe.
Először is kezdjük a számokkal! 100 gramm 12,5 gramm fehérjét és 39,2 gramm zsírt tartalmaz. És ami talán fogyókúra szempontjából a legfontosabb: egy dekányi szalonna 407 kalóriát rejt. Mielőtt rosszul lennénk a táplálék magas zsírtartalmától, eláruljuk, miért is fontos a szervezetünk számára a zsír. Nemcsak a sejtmembránok felépítésében és a hormonrendszer normális működésében játszik szerepet, az idegrendszerünk működéséhez is szükségünk van rá. Sőt, több olyan vitamin (A, D, E, K) is van, melyek zsírban oldódnak. A túlzott zsírbevitel azonban káros a szervezetünknek: nemcsak elhízást, hanem szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.
Arányok
A legfontosabb a megfelelő arányok megtalálása. Igaz ugyan, hogy a fogyókúrázóknak nem feltétlenül ajánljuk, hogy napi háromszor fogyasszanak bacont, kis mennyiségben akár napi gyakorisággal is ehetünk, például ha a levesünkhöz feltétként párosítjuk egy szál pirított bacont, vagy egy saláta tetejére morzsolunk egy kevés ropogósra sütött császárszalonnát. Ha pedig a tojásos reggeli megszállottjai vagyunk, néha ahhoz is biggyeszthetünk egy-két szál szalonnát, hiszen a gazdagabb reggeli a kevésbé szigorú diétáknál megengedett.
A bacont tanácsos könnyebb, zöldség alapú ételekhez társítani, így az elkészült fogás ugyan szénhidrátban gazdagabb lesz, de jóval izgalmasabbnak és laktatóbbnak érződik majd
– véli Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.
Nemcsak a mennyiség, az időpont is lényeges
Ha kalóriában bővelkedő ételt szeretnénk enni, érdemes inkább a nap első felében, de semmiképp sem este hat után elfogyasztani. Reggel, a nap elindításához energiára van szükségünk, ezért ekkor indokolt is a kalóriabevitel, főleg, hogy még előttünk az egész nap, hogy elégessük a megevett energiát. Ha fizikálisan megterhelőbb napokat élünk (akár munkánk, akár sportos életmódunk miatt), nyugodtan ehetünk a szokásosnál picivel többet, ha viszont mozgásban szegény életvitelünk van, csak ritkábban (heti egy-két alkalommal) engedjük meg magunknak a szénhidrátban, cukorban és zsírban bővelkedő ételeket.
Van, aki csakis a baconre esküszik
Vannak olyan megszállott baconrajongók is, mint Grant Petersen, aki egy könyvet szentelt annak (Eat Bacon, Don’t Jog, vagyis Egyél bacont és ne mozogj), hogy szerinte miért érdemes a szalonnát választani egyik legfőbb táplálékunknak, a hosszú ideig tartó kocogást és edzést pedig lehetőség szerint elhanyagolni, és helyette inkább a rövid, magas intenzitású mozgásformákat választani. Petersen a böjtölésre is rendhagyóan tekint, az ő értelmezésében az a jó koplalás, ha 24 órán át csak zsírt (például bacont, kókuszolajat, sajtokat, cukormentes tejszínt, vajat, zsíros húst) eszünk.
Minőségi kérdés
Bármilyen élelmiszerről is legyen szó, fontos, hogy a lehetőségeink szerinti legjobb minőségű alternatívát válasszuk.
A Gierlinger prémium baconjeiben nincsenek mesterséges ízfokozók sem adalékanyagok, csak a legjobb minőségű hús
– mondta Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. A Gierlinger több évtizedes tapasztalatának köszönhetően a legkiválóbb minőségű és ízű finomságokkal lát el minket, melyek húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez is tökéletesen passzolnak, tette hozzá Kovács, akinél profibb baconszakértőt aligha találni idehaza.