Életmód

Erősítik az immunendszert a munkahelyi zöld falak

MoPa Zöldfal Mohány és Páfra
MoPa Zöldfal Mohány és Páfra
Egy finn kutatásból kiderült, hogy a zöldfal jótékony hatással van a bőrre és segíthet bizonyos autoimmun betegségek megelőzésében.

Az önkéntes kísérleti alanyokat két csoportba osztottak egy finn kutatásban. Az egyik csoport vízkeringetős zöldfalat kapott a munkahelyére, a másik, (kontrollcsoport) továbbra is zöldfal nélkül dolgozott – olvastuk a Greeninfo oldalon.

Még az immunrendszerre is kedvező hatással lehetnek az irodákban elhelyezett, élő növényekből készített zöldfalak.

A megújuló természeti erőforrásokkal, a fenntarthatósággal foglalkozó finn Natural Resources Institute tanulmányából kiderül, hogy a zöldfalas megoldás módosíthatja a dolgozók bőrének mikrobiótáját (mikroorganizmusainak összességét), segíthet bizonyos autoimmun betegségek megelőzésében vagy tüneteik enyhítésében, sőt részt vehet az immunrendszer szabályozásában.

Kapcsolódó
Már egy asztali növény is csökkentheti a munkahelyi stresszt
A látvány is pozitívan hat a dolgozókra.

Az előbbieknél már két hét után észlelték a tejsavbacilusok bőségét a bőrön, ami azért fontos, mert ezek a baktériumok segíthetnek megakadályozni a bőrfertőzéseket. Egy hónap elteltével a gamma-proteobaktériumok száma is emelkedett a kontrollcsoporthoz képest. Ezek a mikroorganizmusok hozzájárulhatnak egy olyan citokin koncentrációjának a csökkenéséhez, aminek komoly szerepe van a gyulladásokban, sőt a gyermekek immunrendszerének szabályozásával is összefüggésbe hozták.

Egy másik, a hatékony immunszabályozáshoz köthető citokin szintje is megemelkedett azoknak a vérében, akik egy hónapon keresztül zöldfalú helyiségben dolgoztak.

A kutatók szerint ezek az eredmények azt mutatják, hogy viszonylag egyszerű, ám innovatív természetalapú megoldásokkal is lehet támogatni az egészséget.

Kapcsolódó
Több zöldfelületre lenne szükség a városokban
A műholdas mérések nemcsak a problémás területekre világítanak rá, hanem arra is, hogy hol van szükség beavatkozásra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik