Életmód

Ne ijedjünk meg túrázás közben a villanypásztortól

Dronegom/Országalbum
Dronegom/Országalbum
Az emberre nem jelentenek veszélyt.

A villanypásztorok az erdei-mezei legeltetés velejárói, amikkel a túrázók találkozhatnak kirándulásaik során a túraútvonalakon is. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy valóban veszélyt jelentenek-e az emberre nézve és mik a használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és téveszmék, olvasható a kektura.hu oldalon.

Kapcsolódó
Így biciklizünk mi - 7+1 bringaetikett túrázáshoz
Nemcsak az autózásnak, hanem a biciklizésnek is vannak - írott és íratlan - szabályai. A bringaetikett kisokos legfontosabb tételeit gyűjtöttük össze, amelyek elengedhetetlenül fontosak a kerékpáros túrázáshoz.

Mi az tehát, amit érdemes megjegyezni?

  • A villanypásztor egy kis áramerősségű elektromos kerítés, amelyet elsősorban az állatok elkóborlása illetve távol tartása miatt használnak a gazdálkodásba vont földterületeken.
  • Működhet hálózati áramforrásról, akkumulátorról, napelemmel és szélgenerátor kiegészítőkkel.
  • Amikor az állat a kerítésen futó műanyag vezeték fémhuzal szálához hozzáér, zárja az áramkört és kap egy pici áramütést. Emiatt megfordul, és nem próbálkozik többször.
  • Ugyanez a kellemetlen érzéssel járó áramütés az emberre nem jelent életveszélyt. Miért? Mert a villamos áram veszélyességét az áram erőssége, annak típusa, a hatás ideje, és az áram emberi testen belüli útja határozza meg. A villanypásztor impulzus generátora a másodperc töredékig tartó feszültség impulzusokat állít elő. Ezek áram értéke ugyan magas, viszont a rövid időtartam miatt nem okoznak görcsös állapotot és nem károsítják a belső szerveket, idegeket és izmokat. Persze nem állítjuk, hogy egy kellemes testmasszás, de kibírható.
  • A villanypásztor vezetékeit szigetelt fogantyúk segítségével lehet kiakasztani, majd áthaladás után visszaakasztani az oszlopokra. Ekkor biztosan nincs áramütés, nem zárjuk az áramkört. Lehet úgy is keresztezni, hogy egy szigetelő ruhadarabbal vagy a hátizsákunkkal kicsit megemeljük a vezetéket és átbújunk alatta.
  • Az elektromos kerítéssel ilyen módon elkerített területek minden esetben valamilyen magántulajdont, vagy gazdálkodási tevékenységet feltételeznek, így az azon történő áthaladást tegyük kellő tisztelettel. Sok esetben nem az áthaladással van a gond, hanem ha kárt teszünk a villanypásztorban, vagy ha nem akasztjuk vissza az átjárót és a jószágok kiszöknek.

A villanypásztor nem ellenség és nem turistafaló szörny, nem egy bosszantó akadály, hanem a terepi elemek része. Egyszerű technikai eszköz, ami megkönnyíti, segíti a területen jogosan gazdálkodó személyek munkáját. Tartsuk mindig tiszteletben!

Kapcsolódó
Vándortúra a Balaton-felvidék rejtett természeti kincsei között
Öt rejtett természeti kincset járhatunk be a Balaton-felvidéken a Fjällräven Vándortúrán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik