Életmód

Meseszép óriásmozaikot készített a Tisza-partján a folyó szerelmese

Egy kopott betonteraszt keltett új életre a nyugdíjas művésznő.

Rajzi előképzettség nélkül indult neki több évtizedes alkotói pályájának a vajdasági Temerinben élő nyugdíjas. Klinec Magdolna legújabb, köztéri alkotását a Tisza-partra álmodta, 2020 júliusától egészen idén szeptemberig egy csodálatos mozaikképen dolgozott. A meseszép alkotásnak azóta is csodájára járnak a környéken nyaralók.

Kapcsolódó
Fecskék díszítik egy szegedi fűtőmű falát
Több mint 800 négyzetméternyi felületre kerültek fecskéket ábrázoló falfestmények.

Mindent arannyá varázsol

A Vajdaságban élő nyugdíjas hölgy közgazdasági iskolát végzett, és egy életen át irodai munkát végzett. A számok világa nem elégítette ki szépérzékét, ezért szabadidejében kreatív alkotásokkal örvendeztette meg magát és a környezetében élőket. Magdolna kérdésünkre elmesélte, hogy fiatalon képzőművészeti középiskoláról álmodott, de végül a barátnőket követve más irányt vett, és ezt később nagyon megbánta.

Állandóan jelen volt az életemben a képzőművészet, bő harminc éve készítek selyemfestményeket, olajképeket, míves porcelánokat. Üveggravírozással és szalaghímzéssel is szívesen foglalkozom, az izgalmas technikákat nyári táborban tanítottam a vajdasági fiataloknak. Nagyon szeretem a szépséget, a természetben is ez fog meg, amellett, hogy jól érzem magam a vízparton, és a virágok között.

facebook

Varázslatos Tisza-parti nyár

Úgy élünk itt nyaranta, akár a mesében. Úszom egyet a Tiszán, majd kisétálok a vízből, és felragasztok néhány csempét a mozaikképre – ez így ment, egészen addig, amíg el nem készültem vele. Bár 33 kilométerre van a víkendházunk Temerintől, tavasztól őszig hetente, kéthetente lejövünk, hogy feltöltődhessünk

– sorolta a vidéki élet örömeit a művész.

Nyolcvanegynéhány hétvégi ház sorakozik a délvidéki Tisza kies szakaszán. Akik rendszeresen kijárnak ide, jól tudják, milyen egy igazi nyár a folyó partján. A házak tulajdonosai jó időben úszkálnak és kertészkednek, szívesen kiülnek a parttól néhány méternyire emelt betonteraszra egy jó kávéra, vagy egy korsó hideg sörre. Három éve, nyáron figyeltek fel az idős hölgyre, aki cserepeket tördelt a betonlépcsők árnyékában.

Bár a terasz nincs elkerítve, eléggé eldugott helyen van. Évek óta tanakodtam, hogyan lehetne a kopott, szürke falakat megtölteni élettel. Elkezdtem kerámialapokat gyűjteni, kisvártatva kalapácsot és harapófogót is találtam a fészerben. Megfelelő szerszámok híján így kezdtem hozzá a mozaikhoz

– vázolta Magdolna a kezdeti lépéseket.

A természet szeretete ihlette

A betonfal tekintélyt parancsoló méretű, még egy gyakorlott alkotó számára sem egyszerű feladat a hatalmas képmező kitöltése. Négy és fél méter hosszú sík végén fordul el a fal, a magassága bő másfél méter. A két szakasz együttesen lehet vagy 10 négyzetméternyi felület, mégsem okozott gondot Magdolnának megformálni a motívumokat. Azt tudta, hogy kedvenc témáját, a természetet akarja megidézni a Tisza-parton.

Csak a nagyobb formákat vázoltam fel a betonfalra, a részletek szinte „maguktól születtek”. Soha nem csináltam még hasonlót sem, szerszámoknak híján voltam, a fiamat kértem, hogy szerezzen be néhány eszközt. Egyszerű harapófogóval dolgoztam, fogtam a csempét és összetörtem. Egy-egy darabot be tudtam illeszteni első próbálkozásra, a legtöbbet ellenben ki kellett szabni, ebben is a harapófogó és a kalapács segített.

Klinec Magdolna több kiállításon is sikerrel szerepelt, a budapesti HungExpó világától Újvidéken át Belgrádig sokfelé megmutatta kreativitását. A Tisza-parti óriáskerámia viszont számára is újdonság volt, a mérete mellett a technikát is át kellett gondolnia. Fantáziája szülte a teljes kompozíciót, a festőnő nagyon szereti a virágokat, a madarakat. Az művész festészete régóta ilyen témák körül forog. A vízparti jelenetben csak a madarakat rajzolta elő részletesen, a többi részt szabadon alakította.

A színekkel ösztönösen alkottam, képlékeny volt az egész. Munka közben variáltam a rendelkezésre álló csempedarabokkal, a finom árnyalatok, többek között az előtér virágai is így születtek. Sokan dicsértek meg azóta, egyik ismerősöm szerint a Gaudí építette Güell parkba simán beillene a mozaikom

– mesélte a büszke alkotó.

A szerbiai művésznő örül az ilyen véleményeknek, korábban szintén melengette a szívét, hogy egyik dísztárgyát a herendi porcelánokhoz hasonlították.

A végeredmény valóban bámulatos lett, egy rövid videóban az alkotó a közösségi oldalon is megmutatta mesterművét:

Mesebeli kert

Magdolna minden ízében a szépség szerelmese, és ezt sokféle módon kifejezésre juttatja. A kreatív alkotások témáját idézi varázslatos, tenyérnyi kertje is, amelyet a Tisza-parti víkendház körül alakított ki nagy alapossággal. Egy tetszetős kis angolkertet csinosítgat a temerini művésznő.

Galéria

Nagyon szeretem a virágokat és a vízi világot. Itt a kettő eszményi módon találkozik a virágos udvarban. Tudatosan jó sűrűn ültettem a növényeket, hogy a vizet hosszabb ideig megtarthassák. A lényeg, hogy amennyire csak lehet, nedvesek maradjanak a tövek, hiszen előfordul, hogy akár két hét is eltelik egy-egy locsolás közt.

Kapcsolódó
Varázslatos angolkertet épített a pilisszentkereszti kertészmérnök
A fiatal kertészmérnök hasznos tanácsokkal is szolgál a kertek szerelmeseinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik