Életmód

Fiával jár íjászversenyekre a vaskúti kutyakozmetikus

Az már önmagában érdekes, hogy egy férfi 22 éve kutyakozmetikusként dolgozik, de közben pulikat is tenyészt és egy éve íjászversenyekre jár fiával, nem is akármilyen eredményekkel.

A történet a tenyésztéssel kezdődött. A Vaskúton élő Körmöndi Imre 1997 óta tenyészt fekete színű pulikat, övé a Kolduskerti puli kennel.

Az eredeti szakmám szerint pék lennék, de valahol mindig is az állatokkal akartam foglalkozni. Több mint egy évtizedig járattam a kutyaújságot is, és találtam egy hirdetést, hogy kutyakozmetikai tanfolyam indul Budapesten, amelyre be is adtam a jelentkezésemet. Úgy néz ki, hogy bevált a dolog, mert már 22 éve dolgozom

– mesélt a kezdetekről Imre, akit még oktatni is visszahívtak, mert mint mondta, kevés olyan kozmetikus van, aki pulitenyésztő is egyben és első kézből tud ennek a magyar fajtának a gondozásáról beszélni.

Vaskúton élek, és én amolyan kiszálló szakember vagyok. Ebben a szakmában ez a két út van: vagy üzlete van a vállalkozónak vagy házhoz megy. Én voltam ez első ezen a környéken, mint kutyakozmetikus és ma már 26 településre járok ki Baja környékén.

A laikusként azt gondolnánk, hogy a hosszabb szőrű kutyák, macskák a gyakori kuncsaftok, de Imre elmondta, hogy ez nincs így. A kuytáknak ugyanis, ha nincs koptatva rendszeresen a körme, azt is vágni kell. A rövidszőrű ebek, például egy vizsla, tacskó vedlésekor rengeteg szőrt ki lehet fésülni az állatból, amit ha nem teszünk meg, az mind a lakásban hullik ki, amennyiben lakásban is tartott kedvencről van szó.

Van a kutyának egy oldalsó körme, az úgynevezett farkasköröm, az nem ér le a földre, azt vágni kell, mert vissza tud fordulni és belenőhet a húsba. Ráadásul a lakásban tartott kutyáknak nincs meg a vedlési ciklusuk, így ők lényegében folyamatosan vedlenek

– tette hozzá Imre.

A kutya és a macska mellett volt már vadászgörény, aranyhörcsög, tengerimalac, dísznyúl is a kuncsaftok között és néha beesik egzotikusabb állat, egyszer egy leguánnak is le kellett vágni a körmét.

A puli nyírásával kapcsolatban pedig a szakember is ugyan arról beszélt, mint egy korább cikkünkben a Magyar Puli Klub elnöke, Árminiczki János, miszerint nyugodtan le lehet nyírni a szőrét, és nem igaz az az állítás, hogy rosszat tesz a szemének, ha levágják előle a tincseket.

A pulinak egyébként élete végéig nő a szőre, és ez az a fajta, amely nem vedlik, mert az elhalt szőrszálak beleépülnek a tincsekbe.

Imre pedig ha nem dolgozik és kutyázik, akkor az új hobbijára szentel még időt, a fiával ugyanis egy éve a bajai Honvédelmi Sportközpontban kezdtek el íjászkodni. Imre a második versenyén bronzérmet is nyert, fia pedig első helyezettként jutott tovább a selejtezőből az országos döntőbe, ahol negyedik lett.

Amikor átadták a Honvédelmi Spotközpontot, Imre és fia Tamás légpuskás lövészetre kezdett járni, de mindig is az íjászat vonzotta őket, így amikor az íjászat is bekerült a sportközpont szakágai közé, már léptek is át a másik lőállásba.

A fiammal indult a közös sporttörténetünk, én valójában őt akartam lehozni edzeni, de mondták az oktatók, hogyha már én is itt vagyok, próbáljam ki, ami olyan jól sikerült, hogy azóta is együtt járunk edzeni

– mondta el Imre, akinek a leglelkesebb szurkolói természetesen a család női tagjai, felesége Brigi és a 17 éves lánya Eszter.

Kapcsolódó
Kutyatartó mesterkurzust indít az Állatorvostudományi Egyetem
A legmagasabb szintű tudás elsajátítására van lehetőség a kutyatartással kapcsolatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik