Életmód

Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztásával biztos a pihentető alvás

pexels
pexels
A tápanyagokban gazdag étkezési szokások ideálisak az egészségesebb alváshoz, de bizonyos élelmiszerek extra segítséget nyújthatnak a jobb alvás elősegítésében.

Sokan úgy gondolják, hogy 4-5 óra alvás is elég éjszakánként, holott a felnőtteknek 7-8 óra jó minőségű éjszakai alvásra lenne szükségük. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanis nemcsak nappali tüneteket okoz, de számos betegség rizikóját is növeli. Az alvás hiánya nyilvánvaló, hogy napközben fáradtságot okoz, de jellemző a distressz érzése, a szorongás, az ingerlékenység és a nappali teljesítmény csökkenése is. Emellett kevésbé köztudott, de a rossz alvás számos betegség kialakulásának kockázatát is növeli

Mit tehet egy alváshiányos felnőtt? Kiderült, hogy a rossz alvási szokások mellett az étkezés is szerepet játszhat abban, ha nem tudunk éjszaka megfelelően pihenni. Tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és sovány fehérjékkel kiegészített, tápanyagokban gazdag étkezési szokások ideálisak az egészségesebb alváshoz, de bizonyos élelmiszerek extra segítséget nyújthatnak a jobb alvás elősegítésében, írta honlapján a Magyar Mezőgazdaság.

Cseresznye és paradicsom

A melatonin egy, a természetben előforduló hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben. Szerepe, hogy szabályozza a szervezet 24 órás ritmusát, a sejt-anyagcserét és ellenőrzi más egyéb hormonok kiválasztását. Természetes módon csak néhány élelmiszerben fordul elő, az egyik ilyen élelmiszer a cseresznye és a paradicsom. Egy tanulmány, amely a cseresznye hatását vizsgálta, megállapította, hogy a cseresznyelé-koncentrátumot ivók hosszabb ideig és mélyebben tudtak aludni.

pixabay

Kiwi

A kiwi a savanykás ízéről és magas vitamin tartalmáról ismert, de az alvásra gyakorolt potenciális hatása miatt is érdemes megemlíteni. Egy vizsgálatban a bevallásuk szerint alvászavarokkal küzdő felnőttek négy hét rendszeres kiwi fogyasztás után javulást tapasztaltak az időtartama és hatékonysága terén.

Mogyoró és tojás

A triptofán, egy aminosav, az alvás-ébrenlét ciklushoz kapcsolódik.  A triptofán olyan élelmiszerekben található meg, mint a földimogyoró, a pulykahús, a tej és a tojás, mely élelmiszerek lehetnek a leghasznosabbak a jó alvás elősegítésében.

pixabay

Joghurt

A kevesebb kalciumbevitelt összefüggésbe hozták az elalvási nehézségekkel és a nem pihentető alvással. A sok kalciumot tartalmazó tejtermékek fogyasztása ezért is nagyon ajánlott. A joghurt tejsavójában található fehérje, viszont csökkentheti a reggeli álmosságot és javíthatja az éberséget a fogyasztást követő reggelen.

Lazac

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek a tenger gyümölcseiben, például a lazacban találhatók, általában a szív és a kognitív egészségre gyakorolt hatásuk miatt  értékelik nagyra, azonban ez az alvásban is szerepet játszhat. Az olyan zsíros halak fogyasztása, mint a lazac, úgy tűnik, pozitív hatást gyakorolnak az alvás szabályozására, és az omega-3 zsírsavakban szegény étrend a belső napi óránk megzavarása miatt ronthatja az éjszakai alvást.

pixabay

Gombák

Kevés élelmiszer tartalmaz természetes módon D-vitamint, a gombákban viszont nagyobb mennyiségben megtalálható. A D-vitamin hiánya összefügg az alvászavarok nagyobb kockázatával, beleértve a rossz alvásminőséget, a rövid alvás időtartamát és a nappali álmosságot.

Tökmag

A magas magnéziumtartalmú élelmiszerek, mint például a tökmag, segíthetnek abban, hogy tovább aludjunk és kipihentebbnek érezzük magunkat.

pixabay

Kapcsolódó
Egészségünk valódi őre a fekete retek
A téli retek sokkal finomabb, karakteresebb, mint piros társa, ráadásul valódi gyógyszer.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik