Életmód

Immunrendszerük téli erősítői a déligyümölcsök

pixabay
pixabay
Vitaminok, ásványi anyagok és rostok széles választékát tartalmazzák, amelyek kedvezően hatnak szervezetünkre.

A téli időszak fokozott kihívások elé állítja a szervezetünket. A hidegebb napokra ezért a téli szezon legegészségesebb immunerősítő gyümölcseit szedtük csokorba. A következő déligyümölcsök lehetnek segítségünkre a következő hetekben, írta honlapján a Greendex.

Hosszú az út a tányérunkig

A trópusi, szubtrópusi éghajlaton élő növények terméseit a távolság és a hosszú szállítási idő miatt nem érett állapotban szüretelik. A déligyümölcsök fogyasztható állapotukat a szállítás célpontjában, jelen esetben hazánkban érik el. Ezáltal tápanyagtartalmuk kisebb, mintha termőhelyükön éretten és frissen fogyasztanánk őket.

pixabay

A gyümölcsök egészséges táplálkozásunk fontos részét kell, hogy képezzék, mivel vitaminok, ásványi anyagok és rostok széles választékát tartalmazzák, amelyek kedvezően hatnak szervezetünkre. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány déligyümölcsöt, amelyek nemcsak finomak, de az immunrendszerünket is erősíthetik a hideg napokban.

Citrom

  • A citrom örökzöld fáján egyidejűleg van virág, éretlen termés és érett gyümölcs.
  • A gyümölcs egész évben értékes C-vitamin-forrás, és jelentős a B1-vitamin-tartalma is.
  • A citrom nyersen limonádénak elkészítve vagy tea ízesítésére a legegészségesebb.
  • A téli szezonban készíthetünk belőle szörpöt, natúr citromlevet vagy akár dzsemet is.

pixabay

Lime

  • A zöld citrom vagy – ahogy sokan ismerik – a lime kiváló C-vitamin-forrás, így a téli időszakban bátran fogyaszthatjuk immunrendszerünk erősítésére.
  • Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

pixabay

Grapefruit

  • A grapefruit számos jótékony hatást fejt ki a szervezetre.
  • A-, B-, C-vitamint és béta-karotint is tartalmaz.
  • Ezenkívül rost, kálium, folsav, kalcium és magnézium, valamint megannyi antioxidáns található a gyümölcsben.
  • Magas rost- és pektintartalma miatt hatékonyan segíti az anyagcsere-folyamatokat.

pixabay

Kivi

  • Bár nem tartozik a klasszikus déligyümölcsök közé, a téli szezon igazi vitaminbombája.
  • Nagy mennyiségben B-, C- és K-vitamint, valamint természetes antioxidánsokat.
  • C-vitamin-tartalma nagyon magas.

pixabay

Narancs

  • A tél egyik, ha nem a legnépszerűbb déligyümölcse a narancs, amely nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint.
  • Csökkenti a téli depresszió tüneteit is.
  • A narancs tele van antioxidánssal.
  • Továbbá kiváló gyomorerősítő, emésztésserkentő, étvágyjavító és vértisztító gyümölcs.

pixabay

Mandarin

  • Magas a C-vitamin tartalma.
  • Már két darab mandarin is fedezheti szervezetünk napi C-vitamin-igényét.
  • Frissen facsart leve pedig remek napindító vitaminkoktél lehet.

pixabay

Banán

  • Az egyik legnagyobb tápértékű déligyümölcs.
  • Magas szénhidráttartalmának egy része érett állapotban is keményítő marad, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
  • Kiemelkedően nagy a B1-vitamin-, a folsav-, a biotin-, a kálium-, a magnézium- és a cinktartalma.
  • A népszerű gyümölcs energiatartalma viszonylag magas.
  • Télen remek választás a legyengült szervezet számára.

pixabay

Ananász

  • Az ananász a téli hideg hónapokban az egyik legjobb immunerősítő déligyümölcs.
  • Különösen gazdag C-vitaminban.
  • Tartalmaz egy enzimet, a bromelint, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését.

pixabay

Mangó

  • A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, továbbá rostot és karotint.
  • Védi a légutakat.
  • A-vitamin-tartalma a szemre hat jótékonyan.
  • A benne található B-vitamin nyugtatja az idegeket, és fokozza az izomépítést.

pixabay

Gránátalma

  • A legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik.
  • Magas B1-, B2- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően igazi szuperélelmiszer, amely kalciumban, foszforban és ellagsavban is rendkívül gazdag.
  • Elősegíti a szervezet védekezését a szabadgyökökkel szemben, emellett az öregedés folyamatát is késlelteti.

pixabay

Avokádó

  • Az avokádó olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben.
  • Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
  • Fontos B-, C-, E- és A-vitamin-, kalcium-, kálium- és magnéziumforrás.
  • Magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.
  • A többi déligyümölcstől eltérően magas a zsírtartalma.
  • Elsősorban nyersen fogyasztható, de saláták ízesítésére és krémek készítéséhez is felhasználható télvíz idején.

pixabay

Datolya

  • Termése szilva alakú és kifejezetten édes.
  • A préselt datolyának nagy a szénhidráttartalma, ezért az energiatartalma is magas.
  • C- és B1-vitamint egyaránt tartalmaz.
  • Európában szárítva kerül a boltok polcaira, így hazánkban is ebben a formában fogyasztható.

pixabay

Kapcsolódó
Így őrizhetjük meg télen a gyümölcsökben rejlő vitaminokat
Az ősz szerencsére rengeteg ízletes, vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal teli gyümölcsökkel kényeztet minket, melyekből ínycsiklandozó befőtt, lekvár készíthető vagy akár aszalva is eltehetjük a teli hónapokra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik