Mozaik

Sárkánybőrbe bújt a világ egyik különleges gyümölcse

pixabay.com
pixabay.com
Van nagy és nagyon büdös, van sárkánybőrbe bújt, de létezik csodaszép csillag alakú gyümölcskülönlegesség a nagyvilágban. Íme néhány nálunk kevésbé ismert egzotikum.

Ha azt mondom alma, eper, cseresznye vagy dinnye, mindenki tudja, hogy miről beszélek, hiszen ezek a gyümölcsök hazánkban megszokottak, ismertek. De mi van, ha azt mondom sárkánygyümölcs, szarvas dinnye, csillaggyümölcs? Ezek is gyümölcsök, de hazánkban nem, vagy csak kevésbé ismert, egzotikumnak számító különlegességek.

Ismerkedjünk meg most néhánnyal ezek közül az egzotikumok közül.

Kiwano – szarvas dinnye

pixabay.com

Ez a feltűnő megjelenésű, a Szaharától délre fekvő Afrikában őshonos gyümölcs egynyári növény, az uborkacsalád tagja. Hozzá hasonlóan kúszónövény, ami akár háromméteresre is megnőhet. A gyümölcs élénk narancssárga tüskés héja sárga és zöld magvakkal van tele. Az élénk színű hús íze olyan, mint a citromos uborka egy csipetnyi banánnal.

freepik.com

A szarvasdinnye rendkívül egészséges. gazdag antioxidánsokban, kiváló A-, B1-, B2-, B5-, B6-, C-, és E-vitamin forrás, emellett káliumot, vasat és cinket tartalmaz.  Magas a víztartalma és alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják. Jó hatással van az egészségre szív- és érrendszeri betegségek, vérszegénység, érelmeszesedés, tuberkulózis, köszvény, hörghurut esetén.

A szarvas dinnye dísznövényként is termeszthető. A gyümölcs annyira gyönyörű felfutva, hogy egyes helyeken díszítésként használják, sőt, a gyümölcs felhasználható a karácsonyfa díszítésére is.

Durian

pixabay.com

A durian egy olyan egzotikus gyümölcs, ami valaki vagy szeret vagy nagyon utál. A nagy, tüskés gyümölcs Délkelet-Ázsiában őshonos. Híres csípős aromájáról és zamatos, sokak szerint szörnyű illatáról, amit sokan sült hagymaként írnak le. Míg a külföldiek gyakran nehezen tudják elviselni az illatát, Ázsia sok részén nagy népszerűségnek örvend.

A duriant pudingszerű gyümölcshúsa és nagy mérete (30 centiméter) miatt a gyümölcsök királyának is nevezik. Ugyanakkor ráragadt a hullagyümölcs név is, mivel a durian a világ legbüdösebb gyümölcse. Sok országában betiltották zárt térben való árusítását, sőt fogyasztását is.

A tüskés gyümölcs vasban, C-vitaminban, folsavban és káliumban gazdag.

Csillaggyümölcs

pixabay.com

A csillaggyümölcs a trópusi és a fagymentes szubtrópusi tájakat kedveli. Őshazája egyes források szerint Délkelet-Ázsia, különösen Malajzia – más források szerint Indiából, illetve a Maluku-szigetekről származik.

Viaszos, édes/fanyar gyümölcs, aminek az íze citrus, alma és szilva. Éretten aranysárga színű.

Mindegyik kevesebb, mint 40 kalóriát, de rengeteg rostot, káliumot, jelentős mennyiségű vasat, cinket és C-vitamint tartalmaz. Fogyasztása a vesebetegekre veszélyes lehet: veseelégtelenségben szenvedőknél csuklást, hányingert, hányást és tudatzavart is előidézhet, a mérgezés szélsőséges esetben akár életveszélyes is lehet, mivel a csillaggyümölcsben vesekőképző oxálsav található.

Európában a csillaggyümölcsöt főleg szeletekre vágva gyümölcssalátákból vagy hidegtálak díszítőjeként ismerjük, Ázsiában azonban többféleképpen használják. Gyengén megsózva kiváló szomjoltó, de megcukrozva, nyersen vagy megfőzve, kandírozva vagy zseléként is fogyasztják.

Guáva

pixabay.com

A guáva Közép-Amerika trópusi területein őshonos. Lédús, az íze édes és savanyú, eperre és körtére emlékeztethet. A kérge ehető, színe lehet fehér, sárga, rózsaszín vagy piros. Néhány guava mag nélküli. Mások sápadt, ehető magvakkal rendelkeznek.

Egy guava több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, de tartalmaz A-vitamint, rostot, káliumot és foszfort is.

Az éretlen termést, levelét, gyökerét és kérgét is hasmenés ellen alkalmazzák a népi gyógyászatban. Az érett gyümölcs számtalan módon felhasználható.

Sárkánygyümölcs

freepik.com

A sárkánygyümölcs egy igazán egzotikus finomság, ma már hazánkban is egyre több helyen kapható.

A sárkánygyümölcs tulajdonképpen egy kaktusz gyümölcse, ezért hívják kaktuszgyümölcsnek is. Közép- és Dél-Amerikából származik. Pikkelyes bőre (ami olyan, mint a sárkánybőr) nem ehető. A ropogós, rózsaszín vagy fehér húst kanállal lehet kikanalazni. Tele van apró fekete magvakkal, íze olyan, mint a kivié vagy a körtéé. Kiváló koktélokhoz, desszertekhez.

A sárkánygyümölcs rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és még a bélbaktériumok egészségének megőrzésében is segíthet.

Jackfruit

freepik.com

A jackfruit, vagy ahogy hazánkban ismert, a jákafa a világ legnagyobb fán termő gyümölcse. Tömege elérheti az 55 kilogrammot, hossza a 90 centimétert, átmérője az 50 centimétert. Banglades nemzeti gyümölcse.

Eredetileg Indiából származik. A gyümölcshús „rózsákra” szedhető, ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. Középen és a gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű anyag van. Íze lehet semleges vagy édes, alma/banán ízű, attól függően, hogy mennyire érett.

Szálkás húsa a sertéshús állagát utánozza, így gyakran vágják kockára főzéskor, és lesz belőle húspótlék olyan ételekben, mint a taco. Különlegessége, hogy főzéskor átveszi más összetevők ízét.

Gazdag C-vitaminban, B-vitaminban és káliumban.

Mangosztán

pixabay.com

A mangosztán vagy más néven királygyümölcs az ázsiai trópusokról származó, mandarin méretű gyümölcs. Viszonylag lassan nő, a magok elvetése után 8-10 évet is várni kell a termésre, de aztán a fa akár 100 éves korában is több ezer gyümölcsöt terem. Kemény lila héja és puha fehér húsa van, melynek egyedi íze a banánra és az őszibarackra emlékeztet.

A mangosztán gyümölcs gazdag xantonokban, ezek olyan antioxidánsok, amelyekről úgy gondolják, hogy gyulladás- és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Kapcsolódó
Különlegességek a vörös banántól a sárga görögdinnyéig
Megszokottól eltérő színekben pompázó zöldségek, gyümölcsök.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik