Életmód

Új ízek és egészséges termékek a gabonapelyhek kínálatában

pixabay
pixabay
Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett.

Az innováció, a folyamatos termékfejlesztés és technológiai megújulás jelenti a versenyképesség alapját a hazai gyártók számára a gabonapelyhek piacán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az új ízeket keresik, és egyre fontosabb szerepet kapnak a különböző „mentes” termékek is. Az elmúlt évtizedben ráadásul jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett, írta honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével folyamatosan nő a különböző gabonafélékből készült termékek iránti kereslet a hazai piacon is.

Mindez nem véletlen, hiszen a gabonaféléket a táplálkozási piramisban mindennapi fogyasztásra ajánlják a szakemberek. A gabonaalapú pelyhek, kásák, müzlik főként a reggeli részét képezik, számos megjelenési formában találhatók meg az üzletekben, így a gyerekek és felnőttek is megtalálják számukra a legkedveltebb összetételű reggeli csemegét.

pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a polcokon kisebb arányban vannak jelen a hazai gyártók: egy nagy, és néhány kisebb magyar vállalkozás termékei érhetők el a kiskereskedelmi forgalomban A kisebb magyar gyártók termékei csupán néhány áruházlánc kínálatában elérhetők, ugyanakkor egyre több magyar müzli jelenik meg például a drogériákban. Az online értékesítés is új utakat nyitott meg a hazai gyártók előtt, a kisebb cégek az eladott mennyiség 10-30 százalékát az online térben értékesítik.

Egy korábbi fogyasztói felmérés eredményei alapján a fogyasztók az új ízkombinációkat, és az egészségre jótékony hatást kifejtő új termékeket keresik. Fontos szerep jut a különböző „mentes” termékeknek is.

Ezzel összhangban van, hogy a gyártók elmondása alapján az év elején nő meg leginkább a gabonapelyhek fogyasztása, amikor sokan tesznek életmódváltásra és egészségesebb táplálkozásra vonatkozó fogadalmat.

Míg 10 éve a granola még nem volt ismert, ma már keresettebb, mint a müzli.

A granola jóval magasabb élvezeti értékkel rendelkezik a többi termékhez képest, így főleg a fiatalabb korosztály körében folyamatosan nő a népszerűsége, de egyre keresettebbek a zabkásák és a fehérjeszeletek is.

Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele.

Csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom nőtt. Így egyes gyártók esetében a jelenleg forgalomban lévő termékek már nem tartoznak a népegészségügyi termékadó alá. Az ágazat szereplői számára a hazai piacon korlátozottak a növekedési lehetőségek, potenciált az exportpiacokon látnak a gyártók. A versenyképességet az innováció és az automatizációt lehetővé tevő technológiaváltás jelenti az ágazatban. Nagyon fontos az alapanyagok megfelelő minősége, így erre a gyártók kiemelt figyelmet fordítanak. A hazai előállítók számára ugyanakkor kihívást jelent, hogy a hazai termelésre alapozottan folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő alapanyagokat.

Kapcsolódó
Kiderült, milyen a magyar nők reggelije
Túl kevés időt szánunk a reggelizésre, viszont elvben egészségesen táplálkoznánk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik