A 17 éves Mayer Tamás íróasztalán toll és ceruzák helyett virágcserepek sorakoznak, különleges paradicsom- és padlizsánpalántákkal kísérletezik. A pesti gimnazista jövőre bővíteni szeretné termékpalettáját, a ritka paradicsomait megrendelő, elegáns pesti éttermek ugyanis ügyelnek a kiváló minőségre.
Néhány éve aprócska kaktuszok, és fantasztikus formájú pozsgások sorakoztak egy budapesti ház keskeny folyosóján, a 13 éves Mayer Tomi vállalkozásának csírái ekkoriban indulhattak láthatatlan növekedésnek.
Anyumtól kaptam ajándékba néhány salátamagot, ezekből neveltem növényeket, de unalmasnak találtam, így kezdtem a különleges paprikák, és paradicsomok világa felé fordulni. Apukám talált egy toronyi vállalkozást a világhálón, ahonnan megrendeltem az első, különleges paradicsommagokat
– mesélt a fiú a Sokszínű Vidéknek a kezdetekről.
Tamás kaktuszok és pozsgások iránti szenvedélye időközben üzletté változott, esküvői asztalok ültetési kártyáihoz azóta is készít tetszetős dekorációkat. A fiút kertész álmai valóra váltásában családja a kezdetektől támogatta. Hamarosan egy fóti telken kezdhette meg az újdonsült mezőgazda a kertészkedést.
Első próbálkozásaiban nagypapája Tiszajenőről, vonattal hozta fel Tamásnak a terméseket, amiről magot fogott, majd felnevelte első saját növényeit. Hamarosan egy idősebb, helybéli néni segítségével sikerült a paradicsomtermesztés fortélyaiba jobban beleásnia magát.
Szüleim ismeretségi körén keresztül ismerkedtem meg elegáns pesti éttermek séfjeivel, a Rosensteinbe, az Alabárdosba, és a KNRDY-be is szállítok paradicsomot. Két év alatt harmincöt fajtáig bővítettem a kínálatom, de partnereim jelezték, nincs szükségük több, más fajta paradicsomra, így jelenleg „csupán” 20 félét termesztek
– mondta Mayer Tamás.
Tamás idén közel 500 tő paradicsomot nevel a 300 négyzetméteres kertben. Különleges, ritka fajtákból nincs hiány, arany naplemente, tigrisparadicsom, tojásparadicsomok, lila paradicsom zöld csíkokkal, licsi (tüskés) paradicsom. A sor, és a variációk száma szinte végtelen.
Idén egy eddig általa még korábban sohasem termesztett fajtát is megpróbál felnevelni, és ha sikerrel jár, a szivárvány paradicsom egyetlen tövéről többféle színű gyümölcsöt szüretelhet majd nyáron.
Az iskolás fiú magról neveli összes palántáját, majd ezeket kiülteti a fóti fosóhomokba. Bár a település környékén termő paradicsom sokak szerint édesebb, mint az ország más részein termesztett gyümölcs, Tomi dolga cseppet sem egyszerű, a homok ugyanis körültekintő ültetési módot igényel. A fiú tavasszal a radiátor melegénél hajtatott palántáit a kertben mélyített árkokba ülteti, így kezdetben több vizet tud a növények tövéhez juttatni.
Miután megerősödtek, meggyökeresedtek a kiültettet palánták, kitányérozza őket, és a mélyedésekbe tölti, egyesével az öntözővizet. Fontos a kiszórt trágya mennyisége, kis kertészünk nem sajnálja paradicsomaitól a szerves anyagokat, több rétegben szórja a marhatrágyát ültetéskor a gyökerekhez.
A kertben teljesen vegyszermentes módon kertészkedem, a fúrt kút mellett esővízzel öntözöm a növényeket. A kártevők ellen növénytársításokkal védekezem, eddig a fokhagyma és a kapor jött be, mint megoldás, de jövőre a búzát is megpróbálom, azt olvastam valahol, hogy a gabona a poloskákat magához vonzza a palántákról
– meséli megoldásairól az ifjú vállalkozó.
Mivel Tamás Pesten tanul és él, a rendszeres öntözést fóti segítséggel oldja meg, a szüretelés fáradságos munkafolyamatát jórészt maga végzi egy metszőollóval, és sok türelemmel. Szokatlan módon szedi a paradicsomot, a bogyók felett hagy némi szárat, ott elvágja a növényt, így tovább marad friss a szüretelt termés, és tapasztalatai szerint jobban bírja a szállítást.
Számomra a kert a nyugalmat jelenti, munka és pihenés egyszerre. Nagy előnye a saját kertnek, hogy a magam ura lehetek, senki nem parancsol, úgy oszthatom be az időmet, ahogy szeretném. Fiatal vagyok, szeretek folyamatosan fejlődni, és ötletekből, tervekből sosincs hiány.
Tomi egy pesti szakgimnáziumba jár, érdekli a térképészet és minden, ami a környezettel kapcsolatos. Osztálytársai közül akadtak, akik fejüket csóválták, amikor kiderült, mire vállalkozott, mások azonnal a paradicsomtermesztés anyagi oldaláról érdeklődtek, tanárai többsége pedig kezdettől fogva biztatta, és ma is büszke Mayer Tamásra.
Szeretek főzni, a konyhában is megnyugszom, és amikor elkészülök egy étellel, jó érzést ad, mert tudom mennyi munkával járt a finomság elkészítése. Csajozni is tök jó a gasztronómia, egy szokatlan recepttel könnyen felkeltheted egy csinosabb lány érdeklődését
– teszi hozzá hamiskás mosollyal a fiú.
Kiemelt kép: facebook/Tomi kaktuszai