Indián banán, füge, kivi, fekete berkenye, de jujuba is terem Szécsényi István zalakarosi birtokán. Augusztus végén, szeptember elején érik az indián banán, melynek húsos termései már igencsak kelletik magukat. A termés hihetetlenül gazdag antioxidánsokban, mikroelemekben, C-vitaminban. A berkenye levéből likőrt készít a gazda, írja a zaol.hu.
Kedvtelésből, autodidakta módon kezdte el a mediterráneumból származó növényfajok termesztését, és a letenyei, olasz tolmácsként dolgozó Varga János szakértelmével, tanácsaival a tarsolyában sikerült a megvalósítás.
Ő volt az, aki tapasztalatai alapján bebizonyította, hogy a közhiedelemmel ellentétben az olyan meleg égövi növények, mint az indián banán, a füge vagy épp a kivi megfelelő körülmények között biztonságban termeszthető itt, Dél-Zalában
– mondta a portálnak Szécsényi István.
Az asimina tribola magyar neve indián banán, ugyanis az íze a banán, mangó, avokádó, sárgadinnye keveréke, és az indiánok kedvelt gyümölcse volt Észak-Amerikában.
Az indián banán formája ovális vagy gömb alakú, zöldes-sárgás színű, belső állaga sárga színű, pudingos, krémes, lédús, elképesztően finom. Illata is fantasztikus, fogyasztás előtt érdemes kicsit megszaglászni, annyira kellemes illata van.
Ráadásul -30 fokig bírja a téli hideget, azaz a mi klímánkon gyakorlatilag korlátlannak nevezhető a téltűrése. A tavaszi fagyokat is jobban viseli, mint például a mediterrán növények. Szeptemberben érik, az érett gyümölcs magától lepottyan a fáról, de ha időben levesszük, nagyon finom ízű lesz az utóérés során is.
Kiemelt kép: Instagram/woodlandrambler