Kertünk-Portánk

Háromezer régi tetőcserépből készült a párját ritkító kályha

A forráskúti mester újabb remeket alkotott.

A Csongrád megyei Forráskúton élő Kálmán Gábor időről-időre egyedi remekekkel kényezteti el a munkássága iránt érdeklődőket. A kemence- és kertikonyha-építő mester készített már egyebek mellett álomsparheltet, még az általa kisfiúként megálmodott cseréphálykát  és egy olyan kerti konyhát is, melynek csodájára járt az internet népe.

Ilyen sparheltet nem árulnak egy magyar áruházban sem
Kézi munkával készült, egyedi magyar kézműves darab, bontott, régi nagyméretű téglával díszítve.

Kálmán Gábor a napokban újabb egyedi alkotással jelentkezett, ezúttal háromezer régi tetőcserépből készített párját ritkító cserépkályhát.

Szabadidőmben készítettem, de nem eladásra, hanem a magam szórakoztatására. Már kisgyermekként is nagyon szerettem építeni, de az elképzeléseimhez sosem volt elég az építőkocka. Most végre ez nem jelentett akadályt: annyit és akkorákat vágtam a cserepekből, amennyit csak akartam

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére a mester.

A szakember háromezer régi tetőcserepet használt fel a cserépkályha készítéséhez, melynek füstjáratait egy kályhaméretező programmal tervezve meg. Mint említette, gépi cserepekből ilyet aligha lehetne készíteni.

A modern cserepekből hiányzik az a pozitív energia, amit a régi cserépkészítő mesterek a kétkezi munkájukkal hozzáadtak az anyaghoz

– fűzte hozzá.

A kályha készítésének menete hangulatos videón látható

Kiemelt kép: Kálmán Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik