Kertünk-Portánk

Álomszép kemencét hangszerelt pónikocsira a forráskúti mester

A Csongrád megyei Forráskúton élő Kálmán Gábor nem riad meg a kihívásoktól.

Újabb csodálatos kemencét készített Kálmán Gábor. Nem is olyan régen sparheltjét mutattuk be, most egy 1/2 lóerős mobilkemence került ki a kezei közül, amelyet pónikocsira épített.

Régóta készültem már építeni egy olyan mobilkemencét, aminek van teteje és egyszerűen mozgatható, ugyanakkor sokáig, stabilan tartja a meleget, de mégsem tart a felfűtése órákig. Most elkészült

– mondja a kemenceépítő mester.

Fotó: Kálmán Gábor
Fotó: Kálmán Gábor
Fotó: Kálmán Gábor

A teljesen hőszigetelt kemence súlya körülbelül. 600 kg, felfűtése pedig 1-1.5 óra. A kis pónikocsi minden részét is felújította, így egy személy is elegendő a mozgatásához, a hosszabb vontatáshoz viszont nem árt egy póni segítsége.

Az idén április végén láttam meg egy hirdetésben ezt a kis kocsit. Szerelem volt első látásra. Rozoga deszkáival, lyukas kerekeivel nem igazán tetszett rajtam kívül másnak, de én már akkor is a szépséget láttam benne. Május elsején, amíg mások majálisoztak, én elmentem érte az ország másik végébe. Majd a szabadidőm nagy részét az építésével, szépítgetésével töltöttem. Most végre sikerült befejeznem

– tette hozzá Gábor.

Fotó: Kálmán Gábor
Fotó: Kálmán Gábor

A Csongrád megyei Forráskúton élő Kálmán Gábor elsősorban kemenceépítéssel foglalkozik, de szükség esetén más kihívástól sem riad vissza, ezt már akkor megtudtuk róla, mikor megépítette régóta tervezett álomsparheltjét, vagy amikor segédkezett egy meseszép kerti konyha létrehozásában. De létre hozta már kisfiúként megálmodott cserépkályháját is, és épített már hókonyhát is, mert azt mondta, hóembert nem tud, legyen hókonyha, ha már esett az égi áldás.

Fotó: Kálmán Gábor

Kálmán Gábor ezzel a gyönyörű mobil kemencével sem okozott számunkra csalódást, kíváncsian várjuk, legközelebb mivel rukkol elő.

Ötleteit addig is mindenki megcsodálhatja facebook oldalán.

Kiemelt kép: Kálmán Gábor

Vándorkemencésként találta meg a boldogság és a nyugalom titkát
Azon szerencsés emberek közé tartozik, akinek két szenvedélye van és mindkettőnek élhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik