Kertünk-Portánk

Termesszék velem: francia tárkony

Kellemes illatáért és zamatáért termesztett növény, a franciák kedvelt fűszere.

A rebarbara, a tüdőfű és az azték édes növény után egy reneszánszát élő fűszernövény, a tárkony termesztésével ismerteti meg olvasóinkat Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész, aki egy recepttel is kedveskedik az érdeklődőknek.

Biztos, hogy tudod, melyik ételhez milyen fűszer illik?
Egy kis segítség, hogy a finom még finomabb legyen.

Tárkony

A tárkony kellemes illatáért és zamatáért termesztett növény. A franciák kedvelt fűszere, de Erdélyben is szívesen használják. Két fajtája is van: a francia és az orosz.

Az orosz tárkony levele keskenyebb és halványabb, mint a francia tárkonyé, íze enyhén kesernyés, nincs meg benne a francia tárkonyra jellemző ánizsos íz. Általában ezért a francia fajtát termesztik.

A francia tárkony könnyen termelhető. Tősarjakról jól szaporítható. Napos-félárnyékos, nyirkos helyen fejlődik a legszebben. Aromáját a szárítás során elveszti, ezért ecetben érdemes tartósítani. Szedésre legalkalmasabb idejea július eleje.

A hajtásokat 10 cm- re vágjuk le, majd száraz, szellős helyen szárítsuk meg. Az újra növő hajtások a fagyok előtt még egyszer betakaríthatóak. A második szedés illóolaj-tartalma némileg elmarad a nyárihoz képest. A téli fagyokat nehezen viseli ezért némi takarás mindenkép szükséges.

Vízigénye viszonylag nagy, de a tartósabb vízborítást nehezen tűri. Nem termeszthető, laza homokos, de kötött talajon sem. Általában 3-4 évnél tovább nem érdemes egy helyen termelni. Mivel tápanyag igényes, átültetésnél célszerű komposztot és trágyát használni. Kerüljük a mesterséges anyagokat! Átültetésre késő ősszel illetve tavasszal kerülhet sor.

Főzéskor különleges aromájú leveleiből nem kell sok. Mártásokba szószokhoz, halételekbe, levesekbe, paradicsomos és tojásos ételekbe kitűnő. Kissé kesernyésen csípős, fűszeres íze a gyomornedv elválasztását fokozza, így étvágyjavító hatású.

Tisztított illóolaját az illatszeripar is hasznosítja.

Tárkonyleves

A minap feleségem egy receptet olvasva elkészített egy kitűnő és ízletes tárkonylevest. Íme az általa már egy kicsit „átkreált” finomság.

Hozzávalók

Egy csokor tárkony ,1 ek. vaj, 1 ek. liszt, só, bors, citrom leve, 2 ek. tejföl, 1 tojás, 1 db erőleves kocka.

Elkészítése

  • Először apróra vagdaljuk a tárkonyt, majd vajból és lisztből készült világos rántásba tesszük.
  • Jól megkeverjük, és feleresztjük meleg vízzel.
  • Sózzuk és borsozzuk, az erőleves kockát beletesszük.
  • Főzzük 5 percig, miközben tojásos galuskát szaggatunk bele, majd citrommal és tejföllel ízesítjük.

A tárkony termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

A fűszerek és gyógynövények tartósításának praktikái
Ha télen is hasznosítani szeretnénk kertünk ízeit, egy-két jó tanács talán jól jöhet.
Olvasói sztorik