Kertünk-Portánk

Özvegye ültette el Bálint gazda utolsó ajándékfáját

A 100. facsemete a Zöld Katica Egyesület tanösvényére került.

2019-ben, 100. születésnapjához közeledve Bálint gazda, azaz dr. Bálint György – akit a köznyelv az ország kertészeként tartott számon – 100 gyümölcsfa csemetét ajándékozott a Kalap Jakab Mozgalom “Ültess fát!” programjának.

Kapcsolódó

Jakab Zsolt, a program megálmodója és Bálint gazda, az iskola- és óvodakert program elkötelezett védnöke és támogatója úgy tervezték, hogy a 100 facsemetét 2019 őszén és 2020 tavaszán ültetik el az ország 100 óvodájában.

2020 tavaszán a koronavírus-járvány közbeszólt, Bálint gazda pedig 2020. június 21-én elhunyt. A “100 év, 100 fa, 100 óvoda” program a járványügyi korlátozások végeztével 2021-ben folytatódott. A Bálint gazda életében felajánlott utolsó ajándékfát özvegyének, Récsey Antóniának a jelenlétében a napokban ültették el a kőbányai Zöld Katica Egyesület tanösvényén.

Bálint gazda ajándékfáit mindenütt Kalap Jakab gyerekeknek szóló műsorainak keretében ültették el.

Nagyon nagy öröm volt számunkra ez a program, a gyerekek, akikkel kicsi madarat mentünk, fát ültetünk, nevetünk, táncolunk műsor közben. Nagyon hálásak vagyunk Bálint Györgynek, hogy a nevét adta mindehhez és volt alkalom arra is, hogy közösen ültethettünk! A programból kinőtt Ültess Fát! mozgalom nem fejeződik be a 100. fánál, mert a siker új távlatokat nyitott meg

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Jakab Zsolt.

70 településen ültették el a 100 ajándékfát.

Gyuri bácsi egy budapesti óvodában ültetett velünk, az 1-es számú fát viszont abban a százhalombattai óvodában ültettük el, ahol óvodás voltam

– emlékezett a mozgalom megálmodója.

A “100 év, 100 fa, 100 óvoda” programhoz emlékek sora fűződik. Jászárokszálláson például az ovisokkal és a helyi nyugdíjas kertészklubbal ültették el az ajándék  facsemetét. 2019. november 18-án ültettek fát a Nógrád megyei Csitáron, ahol azóta már gyümölcsöt is termett a fa, de volt olyan óvoda, amelyiknek a 60. születésnapján éppen a 60-as számú fát ültették el.

Nagy megtiszteltetés volt az is, amikor egy helyi televízió élőben közvetítte Bálint gazda ajándékfájának ültetését.

Október 4-én Bálint Gazda özvegyével, Récsey Antóniával ültettünk fát a Zöld Katica Egyesület tanösvényén. Ehhez a fához a 100-as számú emléktábla dukált, ez volt az utolsó az ajándékfák sorában. Hisszük, hogy fentről Gyuri bácsi is elégedetten és örömmel nézett minket

– mondta Jakab Zsolt.

A Kalap Jakab Ültess fát! mozgalma természetesen nem áll meg. A jövőben a Madarak és fák műsorukat megrendelő óvodáknak egy almafa csemetét visznek ajándékba, amit a gyerekekkel közösen ültetnek el az adott intézmény udvarán.

Kapcsolódó
Bálint gazdát választották az év emberének az RTL Klub nézői
Az ország kertésze tavaly ünnepelte 100. születésnapját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.