Kertünk-Portánk

Özvegye ültette el Bálint gazda utolsó ajándékfáját

A 100. facsemete a Zöld Katica Egyesület tanösvényére került.

2019-ben, 100. születésnapjához közeledve Bálint gazda, azaz dr. Bálint György – akit a köznyelv az ország kertészeként tartott számon – 100 gyümölcsfa csemetét ajándékozott a Kalap Jakab Mozgalom “Ültess fát!” programjának.

Kapcsolódó

Jakab Zsolt, a program megálmodója és Bálint gazda, az iskola- és óvodakert program elkötelezett védnöke és támogatója úgy tervezték, hogy a 100 facsemetét 2019 őszén és 2020 tavaszán ültetik el az ország 100 óvodájában.

2020 tavaszán a koronavírus-járvány közbeszólt, Bálint gazda pedig 2020. június 21-én elhunyt. A “100 év, 100 fa, 100 óvoda” program a járványügyi korlátozások végeztével 2021-ben folytatódott. A Bálint gazda életében felajánlott utolsó ajándékfát özvegyének, Récsey Antóniának a jelenlétében a napokban ültették el a kőbányai Zöld Katica Egyesület tanösvényén.

Bálint gazda ajándékfáit mindenütt Kalap Jakab gyerekeknek szóló műsorainak keretében ültették el.

Nagyon nagy öröm volt számunkra ez a program, a gyerekek, akikkel kicsi madarat mentünk, fát ültetünk, nevetünk, táncolunk műsor közben. Nagyon hálásak vagyunk Bálint Györgynek, hogy a nevét adta mindehhez és volt alkalom arra is, hogy közösen ültethettünk! A programból kinőtt Ültess Fát! mozgalom nem fejeződik be a 100. fánál, mert a siker új távlatokat nyitott meg

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Jakab Zsolt.

70 településen ültették el a 100 ajándékfát.

Gyuri bácsi egy budapesti óvodában ültetett velünk, az 1-es számú fát viszont abban a százhalombattai óvodában ültettük el, ahol óvodás voltam

– emlékezett a mozgalom megálmodója.

A “100 év, 100 fa, 100 óvoda” programhoz emlékek sora fűződik. Jászárokszálláson például az ovisokkal és a helyi nyugdíjas kertészklubbal ültették el az ajándék  facsemetét. 2019. november 18-án ültettek fát a Nógrád megyei Csitáron, ahol azóta már gyümölcsöt is termett a fa, de volt olyan óvoda, amelyiknek a 60. születésnapján éppen a 60-as számú fát ültették el.

Nagy megtiszteltetés volt az is, amikor egy helyi televízió élőben közvetítte Bálint gazda ajándékfájának ültetését.

Október 4-én Bálint Gazda özvegyével, Récsey Antóniával ültettünk fát a Zöld Katica Egyesület tanösvényén. Ehhez a fához a 100-as számú emléktábla dukált, ez volt az utolsó az ajándékfák sorában. Hisszük, hogy fentről Gyuri bácsi is elégedetten és örömmel nézett minket

– mondta Jakab Zsolt.

A Kalap Jakab Ültess fát! mozgalma természetesen nem áll meg. A jövőben a Madarak és fák műsorukat megrendelő óvodáknak egy almafa csemetét visznek ajándékba, amit a gyerekekkel közösen ültetnek el az adott intézmény udvarán.

Kapcsolódó
Bálint gazdát választották az év emberének az RTL Klub nézői
Az ország kertésze tavaly ünnepelte 100. születésnapját.
Olvasói sztorik