illusztráció/pixabay
Kertünk-Portánk

Csodájára járnak a termálvizes táskai paradicsomnak

A csúcsidőszakban hetente húsz tonna terményt szednek le.

Két éve két Somogy megyei család létrehozott Táskán két üvegházat, amelyeket termálvízzel fűtenek. Két céget alakítottak növénytermesztésre, és a holland technológiát alkalmazó 40 ezer négyzetméternyi területen paprikát és paradicsomot termesztenek, írta a Sonline.

Kapcsolódó
Föld nélkül terem a párját ritkító orosházi paradicsom
Miután mindenüket elvették, mindent megnyertek.

Két kútból tör fel 75 és 80 fokos termálvíz Táskán, a kinyert vizet visszasajtolják. Ezzel védik a termálbázist, nem használják el a vizet az évek alatt, a zárt rendszerben garantálni tudják a vízbázis sértetlen minőségét.

A gázárak emelkedése nem befolyásolja tevékenységüket, hiszen gázt nem használnak, a termálvíz kiszolgálja a két hatalmas üvegházat, melyeket a két cég üzemeltet.

2020 decemberében ültettek először tv-paprikát, majd koktélparadicsomra váltottak, a másik cég pedig kaliforniai paprikát termeszt

– olvasható a portálon.

A csúcsidőszakban hetente húsz tonna terményt szednek le, a koktélparadicsom több mint kilencven százalékát a hazai piacon értékesítik.

Az üvegházakban kiemelten figyelnek a higiéniára

Harmincöt dolgozójuk kéz- és cipőfertőtlenítés után csak védőruhában léphet be az üvegházba. A csomagolórészlegen a szedőrekeszek és -kocsik UV-fényes fertőtlenítésen haladnak át, mielőtt visszakerülnének az üvegházba.

Kapcsolódó
Különleges ízű paradicsom termesztése kezdődött meg Magyarországon
Könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.