Kertünk-Portánk

Ha konyhai felújításba kezdenénk, ezekre az újdonságokra érdemes figyelni

pixabay
pixabay
Az otthonunk kialakításakor elsődleges szempont mindig a saját személyiségünk legyen, de talán érdemes megnézni az idei év trendjeit, hátha kapunk némi inspirációt.  

A konyhánk az otthonunk szíve, a családi élet központja, ahol nem csupán együtt étkezünk, de mindeközben az együttlét minden szépségét megéljük. Ahol jó lenni. Ezért is fontos, hogy milyen színekkel, bútorokkal kiegészítőkkel vesszük körbe magunkat.  Alapvető szabály, hogy az otthonunk kialakításakor elsődleges szempont mindig a saját személyiségünk legyen, de talán érdemes megnézni az idei év trendjeit, hátha kapunk egy-két inspirációt.

1. Kamraszekrény

Bár a klasszikus éléskamra vagy spájz mára nem tipikus a háztartásokban, de a kamrapolc vagy kamraszekrény teljesen beilleszthető kiegészítője a modern konyhának, helyet biztosítva akár a dekorációs elemeknek, amik kevésbé funkcionálisak, de annál inkább otthonossá, sőt, akár egyedivé  teszik azt.

A szakemberek azt javasolják, hogy a konyhai szekrények rendetlenségét alakítsuk stílusos és jól szervezett bemutatóvá. És valóban, miért ne tehetnénk az ételeket stílusos tárolókba? Erre nagyszerű megoldás az üvegfalú vagy nyitott, mert így egyrészt minden ízléses lesz, másrészt minden könnyen megtalálható. A konyhai élelmiszerek tárolóban, dobozban történő elhelyezésével kidobhatjuk a csomagolást és felszabadíthatunk egy kis helyet, ráadásul a zárt tárolókban tovább frissen tarthatók a termékek. Az egymásra rakható négyzet alakú tárolók a leginkább helytakarékosabbak.

Mindezen túl egy rendezett kamra abban is segít, hogy ne vásároljunk feleslegesen, hiszen bevásárlás előtt elég bepillantani, hogy miből mennyi van még otthon. Így abszolút takarékosan és átgondoltan vezethetjük a háztartásunkat.

neptune-suffolk-

2. Fémes kiegészítők

Miután az elmúlt évben az interneten 90%-kal nőtt a sárgaréz háztartási cikkekre vonatkozó keresések száma, így nem meglepő, hogy 2022-ben ez lesz az egyik vezető anyag.

A sárgaréz felületek felhívják a figyelmet a szekrényre és meleg hatást kölcsönöznek, különösen, ha sötét festékkel kombinálják  Hozzunk létre stílusos megjelenést, és válasszunk sárgaréz zsanérokat, csapokat és világítást.

A sárgaréz és az antikolt fémek hagyományos környezetben is használhatók. Amikor a szekrényeink időtlen megjelenéséről van szó, akkor az antik fémek elengedhetetlen kiegészítők  Egyedi, feltűnő és elbűvölő. A sárgaréz kiegészítők alkalmazása mindig nagy hatással van a helyiség hangulatára. Akár időtálló csészefogantyúkat, akár egyszerű gombokat választunk, ez a finom kiegészítő kifinomultságot és antik karaktert kölcsönöz a konyhának.

Pixabay/ Justin Edge Creativ

3. Konyha zónázása

A járvány miatt megváltozott életvitelünk  meghatározza konyháink elrendezését is. Mivel az emberek többet dolgoznak otthonról, szükség lesz munkaállomások, íróasztal-sarkok és többfunkciós lakóterek kialakítására.

Ez azt jelenti, hogy az íróasztalokat  például asztali lámpákkal és/vagy fali műalkotásokkal dobják fel, hogy az otthoni munkavégzést kellemesebbé tegyék, valamint hangulatos sarkokat alakítanak ki, kényelmes székekkel, puha kiegészítőkkel és szőnyegekkel.

Neptun

4. Kékek és zöldek

2022-ben a mélykékek és az erdei zöldek válnak a legnépszerűbb konyhai színekké. Tavaly a belső terek trendjei  a jólétet, a fenntarthatóságot és az egyéniséget tartották szem előtt. Miközben belső kialakításainkkal továbbra is ebbe az irányba haladunk, az emberek egyre bátrabbak a színekkel, és a kalandos földszínek és a ragyogóan merész árnyalatok mellett döntenek.

Eljött hát az ideje a zöld konyháknak. Egy szín, amelyet elsősorban a természettel társítunk, ez a földes árnyalat hihetetlen módon képes újra összekapcsolni minket környezetünkkel, nyugalmat és pozitív hangulatot teremtve.

A kékek és a zöldek remekül illeszkednek a fémes kiegészítőkhöz. A zöld volt az év feltörekvő színe, és nincs jele annak, hogy ez a trend lassulna. Mindkét szín tökéletes azok számára, akik merész, de kifinomult konyhát keresnek. Minden kiegészítővel jól működnek, de lehetőleg sárgarézzel és rézzel párosítsuk. A fából készült dolgok is jól kombinálható elemei lehetnek a sötétkék és zöld konyháknak.

pixabay/ adamstring

5. Konyhai világítás

Tavaly a szó szoros értelmében új megvilágításba helyeztük konyháinkat, mivel több időt töltöttünk otthon.  2022-ben ez a világítás kialakításának új  megközelítését is jelenti. A fókuszált munkavégzés érdekében bevezetik a spotlámpákat, valamint a lágy hangulatvilágítást, hogy könnyen áttérjünk a munkából az otthoni életbe.

A legjobb módja annak, hogy egy ilyen igényes térben megfelelő fényviszonyokat állítsunk elő, ha többféle világítást használunk. Kezdjük a mennyezeti spotokkal, hogy szélesebb körben megvilágítsuk a teret. A pult alatti világítás közvetlen fényt kínálhat az előkészítő területeken, és megvilágíthatjuk az üvegezett szekrények belsejét is. Helyezzünk függesztékeket a konyhaasztal vagy a sziget fölé.

pixabay/ shadowfire

6. Padlóburkolatok

2022-ben a tartósság iránti igény találkozik a konyhai padlók dizájnjával. A nagy forgalmú konyhákhoz a stílusosságból nem engedő strapabíró padlómegoldásokat keresik, a klasszikus járólappal és a mintás vinylekkel az élen.

Az első trend, amelyet az idén látunk, a nagy kőlapok visszatérése. Évszázadokon keresztül a birtokokon és vidéki otthonokban kőpadlót használtak, strapabíró tulajdonságaiknak és klasszikus megjelenésüknek köszönhetően, amelyek kiállták az idő próbáját. Most az emberek újra ezt az időtlen megjelenést szeretnék a konyhájukban kialakítani a nagyméretű járólapokkal.

Mindezen túl kollektív vágyunk, hogy egy karakteres konyhát hozzunk létre, amely kibírja a mozgalmas családi életet, ezért a mintás vinylek eladása is növekvő tendenciát mutat. A vinil padló nagyszerű és olcsó módja annak, hogy színt, mintát és egyéniséget adjunk a helyiségnek anélkül, hogy a biztonság vagy a minőség rovására menne.  Az elmúlt években számos olyan fejlesztés történt a tervezés és stílus terén, amelyek azt jelentik, hogy a vinil által keltett hatások, például csempe vagy fa, hihetetlenül valósághűek.

carpetright stone

Kapcsolódó
Méltatlanul hanyagolt bútordarab a gardróbszekrény
Egy jól megtervezett, igényesen kivitelezett darab ingatlanunk értékét is növelheti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik