Kertünk-Portánk

Kerti tavat álmodott a takaros porta udvarába

Ha valakinek van egy álma, érdemes nekivágni és megvalósítani.

Vannak, akik szeretnek kísérletezni, szeretnek az átlagoson változtatni, szeretnek újítani. Így volt ezzel Szeif Richárd is, aki füvesített kertjét szerette volna feldobni valamivel. És ha álmodott, hát nagyot álmodott, kerti tavat gondolt az udvarba. A gondolatot pedig tett követte, s végül el is készült a tízszer hat méteres nagyságú csodaszép tavacska Richárdék kertjében.

Kapcsolódó
Dézsából csinált kerti tavat a 15 éves kamasz
Máté megálmodta, és meg is valósította az álmát.

A részletekről az ötletgazda mesélt.

Mindig is imádtam a szabadban tartózkodni, a levegőn. Be a házba jószerével csak aludni járok a mai napig. Mikor alakítottam át az udvarunkat többször is eszembe jutott, milyen jó volna, ha nem csak sima füvesített placc lenne az egész. Vágytam valami különlegesre. Megfogalmazódott bennem a kerti tó gondolata, de egy-két évig csak információkat gyűjtöttem róla. Utána olvastam, kérdezősködtem, ötleteket gyűjtöttem.  Utána néztem mit hogyan érdemes csinálni, lehet-e, érdemes-e egy kerti tóba halakat telepíteni, mi az előnye és hátránya.

Mik voltak az elsődleges céljaid a tóval?

Az elsődleges célom az úszás, fürdés volt, de minden oldalról körüljártam a témát. Az volt a lényeg, hogy természetes legyen, sok növénnyel, bokorral, gyümölcsfával körülvéve. Egy nap felhívtam egy ismerősömet, jöjjön, mert gödröt kéne ásni egy tónak. Mikor eljött kérdezte, mekkora legyen és hol? Mondtam neki, ásson, én majd szólok. Megmutattam hol kezdjen neki, én csak mértem a nagyságát és mélységét. Miután a gép végzett, a simításokat, az ültető zónát a lépcsők kialakítását mind én csináltam meg kézzel.

Galéria
Szeif Richárd

Hogy képzeljük el pontosan a kialakítást?

A tó andezit kövekkel van körberakva. Vödörrel odahordtam a nagyobb köveket, közéjük ültettem a tavi növényzetet. A tó kialakítása végül körülbelül 2 hónapig tartott. Köré igyekeztem olyan növényeket kiválasztani amik igénytelenek, mivel mindig nedves a tó széle, nem akartam, hogy tönkre menjenek.  A tavi baktériumokkal megküzdöttem, de végül kikísérleteztem, mi az, ami nálunk beválik. Megszenvedtem vele a magamét, volt, hogy elgondolkodtam rajta, kell-e ez nekem egyáltalán, de megérte. Nagyon büszke vagyok rá, gyönyörű, mikor minden virágzik, és hatalmas élmény nyáron megmártózni benne.

Nekifutnál újra?

Igen, utólag nagyon örülök, hogy belevágtam. Azt gondolom, és mindenki másnak is azt mondanám, ha van egy álma, bármi is az, tó vagy nem tó, kicsi vagy nagy, ne féljen senki belevágni, mert minden alkotás egyedi, és megéri valóságot csinálni egy álomból.

Galéria
Szeif Richárd
Kapcsolódó
Tóparti szerelem ihlette a gyönyörű gesztelyi portát
Szerelmük mementója a kerti tavacska.
Olvasói sztorik