Kertünk-Portánk

Júliusban sem dőlhetnek hátra a kiskertek gazdái

pixabay
pixabay
Aki nem szeretné abbahagyni az aktív kertészkedést, lesz mihez nyúlnia.

A nyár első fele a szabadságolások kezdetét jelenti, aki pedig még nem indul nagyobb útra, az is igyekszik pihenéssel, kikapcsolódással tölteni a napjait, hétvégéit. A nyári hetek nem feltétlenül a kertészkedés főszezonját jelentik, azonban ilyenkor is akad teendő, vannak kötelező feladatok, és persze aki nem szeretné abbahagyni az aktív kertészkedést, lesz mihez nyúlnia. Lássuk tehát az aktuális teendőket!

Kapcsolódó
Ötletes megoldásokkal naggyá tehetjük a kicsi kertet is
Egy kis kertben a legnagyobb hiba, ha a háziak véletlenszerűen, átgondolatlanul válogatják össze a növényeket.

A szépen felkészített és kondicionált gyep most kerül nagyobb kihívások elé, a kánikulai melegek kikezdhetik az egységes, zöld szőnyeget, így a gyepápolás most igazán fontos. A vágási magasságot ne vigyük négy centiméter alá, és használjuk rendszeresen a gépet, hetente akár kétszer is, a gyakoribb, de kismértékű visszavágás jót tesz a fűszálaknak, és így a gyomokat is hatékonyan kiszoríthatjuk.

pixabay

Ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről sem. A pázsit négyzetméterenként akár 10-15 liter vizet is igényelhet a hőségben, de ne napközben öntözzünk, hanem kora reggel, ilyenkor az alacsonyabb hőmérséklet miatt a párolgási veszteség még csekélyebb, vagyis a kijuttatott víz jobban hasznosul.

A letermett zöldségek üres ágyásait népesítsük be egynyári virágokkal vagy hasznos, de ápolást alig igénylő mediterrán fűszernövényekkel! Aki szeretné, most is folytathatja persze a veteményezést, júniusban vethető többek között a zöldborsó, a retek, a cékla, a fejes saláta, a mángold, vagy a sütőtök, a hagyományos fűszerek közül pedig most aktuális a kapor, a petrezselyem vagy a turbolya.

pixabay

Gondozzuk a már virágzó egynyáriakat, hogy tartósan, akár az évszak végéig díszelegjenek. A legtöbb fajnak nincs másra szüksége, mint rendszeres öntözésre, és az elnyílt virágok, elhalt hajtások folyamatos lecsipegetésére. Az egynyáriak telepítéséhez nincs késő még az évszak középső szakaszában sem, a most ültetett díszes virágoknak még akár két hónapjuk van, hogy dekorálják az ágyásokat vagy a balkonládákat.

A népszerű rózsák többsége már több hete virágzik, ez azonban sok energiát kivesz belőlük,  segítsük tehát őket heti rendszerességgel tápoldattal, valamint az elvirágzott fejek lemetszésével. A rózsák általában vízigényesek, ne hagyjuk kiszáradni őket, azonban ne spricceljük őket esőt imitálva, a dúsabb lombozatban ez betegségek, kártevők megjelenését segítheti elő. Az öntözést vödörből öntve, a töveknél végezzük el.

pixabay

A nyár folyamán sor kerülhet a sövények formázó metszésére, az ilyen cserjék most intenzíven növekednek, így a visszavágás után gyorsan bedúsulnak újra. Sokféle madárfaj ezekben a növényekben fészkel és költ, ezért jó ötlet elsőként átvizsgálni a bokrokat, hogy nem teszünk-e kárt a fészekben, fiókákban.

pixabay

A mostanában gyakori hőhullámok kikezdhetik a kerti növényeket, óvjuk őket mulcsolással és párásítással, az igazán érzékeny fajok fölé pedig a legmelegebb napokban kifeszíthetünk Raschel-hálót, ami megóvja őket a tűző napsugarak ártalmaitól. A balkon, ablakpárkány zöldjeinek edényeit tekerjük be fehér papírral vagy vászonanyaggal, hogy földjük lassabban forrósodjon át, és helyezzük el úgy őket, hogy a legmelegebb déli órákban legalább félárnyékban legyenek.

pixabay

A gyümölcsök körül is akadnak feladatok, a letermett málnát meg kell metszeni, ahogy az őszibarack hajtásválogatását is el kell végezni. A gyümölcsfákról az ún. vízhajtásokat hasznos eltávolítani, a lehullott gyümölcsöt pedig tanácsos felszedni, nem csak esztétikai okok miatt, hanem mert bomló termések gombabetegségek melegágyai lehetnek.

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Kövirózsa: többet tud, mint gondolnánk
Használjuk ki sokoldalúságát!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik