Kertünk-Portánk

Tizenegy évig épült a kézzel faragott ökoház

bloomhouse
bloomhouse
A belső teret cseresznyefa díszítések, polcok és faragott szekrények öltöztetik.

Az 1970-es évek elején két barát úgy döntött a texasi Austinban, hogy valami merész dolgot tesz. Dalton Bloom egy rendkívüli épületet akart létrehozni, amely örökké megmarad, Charles Harker pedig valami egyedit akart tervezni. Így hozták létre a Bloomhouse-t, egy nagyon szokatlan, egyedi házat.

A West Austin dombjaiban épült Bloomhouse az ember és a természet kölcsönhatását képviseli. A földből kiemelkedő organikus formája a levegő áramlását, a szél görbületét, a természet dallamának enyhe emelkedését és süllyedését utánozza. A dizájn egyszerre elragadó és fantasztikus.

A Bloomhouse szokatlan módszerekkel és anyagokkal készült, kezdve a betonacélból kialakított, poliuretán habréteggel bevont alappal. A különleges formájú házat kézzel faragták végleges alakjára, és beton stukkórétegekkel fejezték be mind belül, mind kívül.

Az eredmény egy rendkívül jól szigetelt és környezetbarát ökoház lett.

A belső teret cseresznyefa díszítések, polcok és faragott szekrények öltöztetik, amelyek kiegészítik és kiemelik a természetes formákat. A mennyezetet újrahasznosított anyagból zajcsökkentő található. A padlót kézzel készített beton- és kerámialapok borítják.

A díjnyertes épület elkészítése 11 évig tartott, debütálásakor a kortárs építészet remekművének hirdették.  2017-ben és 2018-ban még finomítottak rajta, azóta eredeti pompájában vendégházként szolgál.

Képgalériánkban körülnézhetünk a házban

Galéria

Videón is bekukkanthatunk az egyedi építménybe

Kapcsolódó
Zseniális lett Budakalász új dombháza, egy nagy család otthona
Nulla rezsi, biogazdálkodás. Mikroklímát teremt a tó, télen korcsolyáztak rajta, nyáron úsztak benne.
Olvasói sztorik