Kertünk-Portánk

Meseszép portákat találtunk 2022-ben az országban

Idén is újabb gyöngyszemekre bukkantunk.

Sok esztendő óta hagyomány nálunk, hogy év közben felkutatunk és bemutatunk csodaszép házakat az ország minden pontjáról, amelyekben az a közös, hogy mindegyik a vállalkozó kedvnek köszönhetően kapott új esélyt, és vált igazi otthonná.

Sokszor hosszú, üres évek után költözik élet a falaik közé, kapnak új külsőt, új életet.

2019-es és 2021-es válogatásunk után idén is egy csokorba gyűjtöttük, milyen csodaszép házakról írtunk ebben az évben.

Nem volt szerelem első látásra, kezdetben nem is felelt meg az elképzeléseknek, az Őrségben található180-190 fős falu utcácskájának utolsó háza mégsem hagyta nyugodni Adrienn és családja fantáziáját, így végül megvásárolták az épületet, elkezdték felújítani, s az elhanyagolt Kádár-kockából kitartó munkával igazi meseház lett, ami most sok-sok pihenni vágyót ölel át szeretettel.

Még egy szenzációs cserépkályha is helyet kapott benne, ami mellől a szerencsések gyönyörködhetnek a ház udvarán felbukkanó őzikékben.

Kapcsolódó

Balatonalmáditól 7 kilométerre, Szentkirályszabadján a gaztengerben bukkant rá Pill Hajnalka és családja álmaik házára. Meglátták benne a kincset, és addig csiszolták, míg valódi ékkő nem vált belőle. Az 1920 előtt épült házzal volt munka bőven, hat évig tartott, míg elkészült a felújítás. A tulajdonosok végig törekedtek arra, hogy  megtartsák a ház eredeti, régies stílusát.

Szerettem látni, ahogy egyre szebb lett. Ma már elmondhatom, a szívünk csücske lett a ház. Bár jelenleg csak a hétvégéket töltjük benne, az öregkorunat itt képzelem el, itt, ahol megszűnik az idő és lelassul az élet. Távol a modern világtól. Itt nyugalom van, itt ráérünk mindenre

– összegzett a tulajdonos.

Kapcsolódó
A nyugalom szigete lett a gaztengerben álló öreg házból
A házaspár számára a ház nem csak egy ház, sokkal inkább egy életérzés.

Ha valaki megvesz egy házat, és felújításba kezd, mindig számítania kell nehézségekre, váratlan akadályokra. Nincsen készen gyorsan, a felújítás sosem zökkenőmentes, és még ha előre megvannak a tervek, akkor is akadnak álmatlan éjszakák. Tudta ezt Tímea és Dávid is, akik 2018 decemberében vásároltak Tiszalökön egy 1970-ben épült Kádár-kockát.

Természetesen kitartó munkával felülkerekedtek a nehézségeken, így a szó szerint az alapokig szétvert házból igazi skandináv típusú álomházat varázsoltak, olyan helyet, ahol jó élni.

Kapcsolódó
Skandináv típusú álomház lett a lelakott Kádár-kockából
Sok munka és kitartás kellett hozzá, de az elkészült ház pontosan olyan lett, mint amilyennek megálmodták.

A békéscsabai Petrovszki tanyát 2022-ben avatták fel és a porta történetében sem a névválasztás, sem az avatás éve nem volt a véletlen műve, sőt egy kedves, családi történet is kidomborodott a több mint 150 éves épület felújításából, ami ma nyitott tanyaként működik, mint turisztikai attrakció, látványosság.

A ház felújítása során a tulajdonosok mindent sárral tapasztottak, lótrágyát, pelyvát és agyagot szereztek, amiben egy lovarda segített nekik. Jelentős családi-baráti összefogással készült el a barátságos porta.

Kapcsolódó
Felújítás közben derült ki, hogy a szépapa 150 éves tanyáját vették meg
A tanya felújítása közben derült ki egy 1862-es térképről, hogy az egyik ősének a portáját mentik meg.

Nagy Zoltán kutatóorvos megunva a sok korlátozást és a városi életet, 2018-ban úgy döntött, hogy hazatelepül Erdélybe. A Bekecs-hegy lábánál, egy csendes kis faluban találtak párjával egy 1899-ben épült régi parasztházat, amit közel két év alatt fel is újítottak. Zoltán ezután is aktív maradt – folyamatosan szépíti és gyarapítja új lakókörnyezetét, sőt, terápiás állatsimogatót épít, amihez megvásárolt a falu másik végében egy közel 300 éves, kissé elhanyagolt istállót, s ezt is felújította.

Az istálló kőből és fából épült és a felújításánál Zoltán is arra törekedett, hogy csakis természetes anyagokat építsen be. Próbált mindent az eredeti állapotában helyrehozni, de természetesen ötvözte a modern kor vívmányaival is. Az eredmány bámulatos lett.

Kapcsolódó
300 éves istállót varázsolt újjá a kutatóorvos Erdélyben
A Hollandiából hazatelepült kutató „a cannabis a rákgyógyításban” tematikájú minikonferenciával avatja fel a 60 fős erdélyi faluban álló impozáns épületet.

Nem csak házat, de lakást is találtunk ebben az évben, amit különlegessége miatt mindenképpen érdemesnek gondoltunk arra, hogy bemutassuk.

Pataki Magdolna egy panelházban lakik, a város közepén, a második emeleten. De aki belép hozzá, vidéken érezheti magát, hiszen az otthona igazi idilli vidéki otthon.

Mi visz rá valakit, hogy beköltöztesse a vidékt a városba? Nos Magdolna esetében minden azzal kezdődött, hogy Magdolna elkezdett varrni, hímezni, régi dolgokhoz nyúlni, megmenteni ezeket, átalakítani. A modern lakás, amiben élt, egyre kevésbé illett az időközben igencsak megváltozott énjéhez, ezért egy szép napon hozott egy döntést, eladott és elajándékozott a könyvei kivételével mindent, és felépítette maga körül újra a lakást, ami teljesen más külsőt kapott.

A mai napig mindent maga alakítgat, újít- keze nyomán pedig igazi, bájos vidéki otthon született és virágzik ma is –  a belváros szívében.

Kapcsolódó
Vidéki hangulat költözött a második emeleti panelba
Ha belépünk, egy vidéki hangulatú otthonban találjuk magunkat. Ha kilépünk az ajtón, akkor egy panelház második emeletén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik