Kertünk-Portánk

Nem csak tavasszal nyílhat magnólia a kertünkben, így gondozzuk

Útmutató a liliomfák ültetésétől a gondozásig.

A kaposvári Kiss Zoltánné Androsovits Petronella miniarborétumát már sokan megcsodálták. A két évtizednyi tapasztalat a növények szeretetével átitatva olyan kertet teremtett,  amit ma már sokan látogatnak. A Csodás kertem egyik kedvelt és kedvenc növénye a magnólia és annak számtalan fajtája. Az alábbi sorokban Petra ad tanácsokat, ötleteket mindazoknak, akik magnóliát nevelnek vagy szeretnének nevelni a kertjükben.

Gyönyörű kis fák vagy bokrok, amik tavaszi virágzásukkal lenyűgöznek. Legyenek a virágok fehérek, rózsaszínek, vagy éppen bordók, esetleg sárgák, kevés ember van, akinek nem dobogtatják meg a szívét. Ilyenkor tavasszal, ha nyitva tartjuk a szemünket, sokfelé láthatunk virágzó magnóliákat, szép, méretes példányokat is.

Sztereotípia a magnóliákkal (liliomfákkal) kapcsolatban is él

Sokszor olvashatjuk vagy hallhatjuk, hogy savanyú talaj kell neki. Ez felveti a kérdést, vajon 20-30 évvel ezelőtt mennyire ügyelt rá, aki ültette, hogy ezeknek a növényeknek esetleg savanyú talajt biztosítson? Nos, valószínűleg semennyire. Mert az, hogy egy adott növény kedveli a savanyú pH-jú talajokat, avagy csak abban él meg, két különböző dolog.

magnolia-x-soulangeana_

Mire van szüksége egy magnóliának?

Védett, hidegtől és széltől védett hely. Tápanyagban gazdag és laza talaj. Nem viseli el a tömör talajokat, ilyenkor nem tudja fölvenni a tápanyagot, ilyenkor gyakran láthatjuk, hogy a levelek klorózisosak (sárgák, áttetsző erezettel).

Ha kiválasztottuk és hazavittük a magnóliánkat, ássunk egy inkább széles, mint mély gödröt, legyen otthon szárított marhatrágya, majd ültessük el a növényt. Ha a talajunk nagyon tömör, akkor kis dombot is építhetünk, alulra mindenféle szerves anyaggal, erre mintegy ráültetve a magnóliát, így nem tud a gyökérnyak berohadni. Ügyeljünk rá, hogy ne ültessük mélyebbre, mint ahogy az edényben volt, és a későbbiekben se kerüljön sem föld, sem a mulcs a gyökérnyak köré.

A talaját takarjuk, és/vagy ültessünk talajtakaró növényeket. Az első 2-3 évben feltétlenül figyeljünk oda az öntözésre, ami heti 1-2 ám alapos öntözést jelent, későbbiek folyamán már elég aszályos időben öntözni, szintén alaposan.

Segíthetünk a könnyebb tápanyagfelvételben, ha levélen keresztül vasgálic+keserűsó lombtrágyát használunk, elég 3 %-os oldatban, áprilistól, havonta, nyár végéig. Azért lombtrágyaként, mert  a talajból tudja nehezebben felvenni a tápanyagot, tehát a talajra hiába öntjük, ott nem segít. A talaj javítása szerves anyag hozzáadásával történjen.

Ősszel terítsünk a gyökérzóna köré szárított marhatrágyát, komposztot, hagyjuk alatta a lehullott leveleit (kezdetben kipótolhatjuk más fák leveleivel is).

magnolia-virginiana

Sok változata létezik

A nemzetségbe a különböző rendszerezések 120–210 fajt sorolnak, és ezek mind alakban, mind növekedésben, mind a virágok színében (és illatában) különböznek. Nevükön lehet nevezni őket, mint pl. a fehér virágú Wada’s Memory-t, a lila Susan-t, a sárga Elisabeth-et vagy éppen Honey Tulip-ot, a rózsaszín Daybreak-et vagy éppen a vöröses Burgundy Start-t. Keressük névvel őket, hogy ne csalódjunk, és pont az a magnólia kerüljön a kertünkbe, amit szeretnénk. Virágzásban elsők között van a Magnolia denudata, a Magnolia kobus és a stellata, aztán a talán legtöbbet ültetett x soulangeana. De már vannak később virágzó hibridek, mint pl. a Jury hibridek, ezek közé tartozik a Felix Jury, többek között.

burgundy-star

Érdemes késő tavasszal-kora nyáron virágzó magnóliákkal is próbálkozni, mint pl . Magnolia sieboldii-val, az illatos x wieseneri-vel.

Ha elég nagy tér áll rendelkezésre, akkor árnyat adó fának ültethetünk Magnolia acuminatat, széltől védett helyre Magnolia tripetala-t (ernyős liliomfa) is.

Manapság már sokfelé ültetik az örökzöld magnóliát, a Magnolia grandiflorát is. Az alapfaj nagy fa lesz, feltétlenül biztosítsunk elég teret neki, méghozzá széltől és fagytól védett helyen. A grandiflora kevésbé érzékeny a talaj pH-jára, a szárazságra viszont annál inkább, erre télen is figyeljünk oda. Számos kertészeti változata kapható, mint pl. az oszloposan növekvő Alta, vagy a legtélálóbbnak mondott Edith Bogue, vagy a Little Gem, a Blanchard.

magnolia-x-wieseneri-aashild-kalleberg

daybreak

magnolia-acuminata

A lombhullató magnóliák metszéséről

Lehet őket metszeni (nem szükséges egyébként), de erre mindig virágzás után, vagy nyáron kerüljön sor, és ügyeljünk rá, hogy a metszés okozta sebeket kezeljük. Az örökzöld magnóliát viszont metszhetjük, dúsabb, formásabb lesz tőle, erre is virágzás után kerüljön sor.

A Csodás kertem tavasszal virágzó magnóliái a következők:

Galéria
magnolia-macrophylla-ashei

Nyáron virágzó magnóliái:

Május 6-án a Madarak és Fák napja alkalmából szeretettel várnak mindenkit egy csoportos kertlátogatásra. 3 óra tömény kert, fák és cserjékre, növényismertető, látvány és illat vár minden érdeklődőt.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik