Fodor Tünde a festőién szép kisfaluban Feldebrőn él. Végzettségét tekintve akár egy irodában is tölthetné a mindennapjait, viszont természetéből adódóan nem hiszi, hogy hosszútávon el tudná viselni azt az életet. Hiszen akkor tud igazán önmaga lenni, amikor a természetben lehet az állatokkal és a növényekkel, körülvéve az élővilággal.
Körülbelül négy éve kezdtem el kertészkedni, bár egész gyermekkoromat a kertben töltöttem. Néhai nagyszüleim őstermelők voltak így tisztán emlékszem a finom és jóízű gyümölcsökre, zöldségekre. Részben ez is oka annak hogy kertészkedni kezdtem
– mutatkozott be Fodor Tünde a Sokszínű vidék megkeresésére.
A jelen kínálatban lévő zöldségek, gyümölcsök ízeinek és illatának, beltartalmi értékeinek hiánya ösztönözte Tündét arra, hogy megteremtse a számukra szükséges dolgokat. Továbbá úgy gondolja, hogy annak, aki vidéken él, és kisebb vagy nagyobb földterülettel rendelkezik, alapvetőnek kellene lennie, hogy legalább konyhakertet művel, amiben általános vagy a számára fontos zöldségeket termel.
Jelenleg háromszáz négyzetméter nagyságú területen kertészkedek. A kezdetektől komposzthagyó mélymúlcsos módszert alkalmazok, hiszen a jövőt tekintve ez egy környezetkímélő és fenntartható módszer. Dr. Gyulai Iván tanításai és tudása számomra példaértékű. A természet iránti tisztelet, szeretet és az egyensúlyban együttélés a teremtményekkel egy magasabb szintre emeli az ember lelkét és rengeteg dologra megtanítja valamint megmutatja milyen is az állandó körforgás az életben
– részletezte, hogy kertjét milyen személet szerint műveli, ami gigantikus méretű terméseket produkál évről-évre.
Tünde pontosan nem tudja megmondani mennyi időt tölt a kertben. Amikor teheti szemlélődik, megfigyeli a benne lévő növények és élőlények világát, azokat sosem bántva vagy zargatva.
Nincs annyi teendő, mint egy hagyományosan művelt kertben, mivel nem bolygatjuk a talajt, nincs ‘kártevő’ amivel dolgunk lenne és locsolnunk sem kell. Akinek szúrja a szemét a fű az időközönként gyomlálhat, ha szeretne, illetve ősszel a tartós fagyok beállta előtt jön el az ideje annak, amikor mulcsolni, takarni kell a talajt
– osztotta meg, hogy a teendők mellett mennyi élményt nyújt számára a kert élővilágának a szemmel követése.
A kert állandóan szerepel a gondolataiban, elsősorban a hála és az öröm érzése kavarog benne, amely folyamatosan pozitív energiával tölti fel, és ezt közvetíti vissza a külvilág felé is.
Tünde számára nagyon fontos, hogy mindig felkészülten álljon a következő szezon elé. A tél a tervezésről szól, hogy mire a kikelet beköszönt, el tudja kezdeni megvalósítani a terveit.
Minden év elején át szoktam nézni a fogott vagy vásárolt vetőmagokat, majd megtervezem a kertet a társítás és a vetésforgót figyelembe véve. Április környékén kezdődik a szabadföldi vetés, illetve májusban palántázom a melegkedvelőket. Amíg kisebbek a növények, addig szoktam gyomlálni, később már azt is elhagyom. Majd a betakarítás következik, a haszonnövények feldolgozása, illetve frissen a kertből evés a kedvencem egy szezonon keresztül. Késő ősszel kerül a talajtakaró mulcsréteg a kertre
– részletezte, hogyan zajlik az élet egy egész éven át szeretett kertjében.
Tünde párja egy kis üvegházat is készített, amiben akár egész télen vagy már kora tavasszal palántákat tud nevelni.
Érdekelnek a zöldségkülönlegességek, bár igyekszem tájfajta magokat használni az ellenállóképességük és a biológia sokféleség megőrzése végett. Sokféle növény megtalálható a kertemben, szeretek kísérletezni. A Rédei Kertimag vetőmag kínálatából is szoktam vásárolni, illetve a tápiószelei génbank által kínált vetőmag kérési lehetőséget sem hagyom ki
– mutatta be, hogy milyen növények kapnak helyet a kertjében.
A hölgy elvárások nélkül kertészkedik. Ha valami másképp sikerül, mint ahogyan azt gondolatban eltervezte, az sem kelt vagy hagy benne rossz érzést.
A terméshozam és a zöldségfajták megjelenése nem rajtam múlik. Alakul ahogy alakul. Egy jó szemléletet láttam, és ezt a példát szeretném megmutatni vagy tovább adni az arra érdeklődőknek. Nincs bennem büszkeség, csak jó érzés, hogy ez a módszer bárki által tanulható, és hogyha olyanhoz jut el az üzenet aki érti, hogy ennek mi az értelme és a lényege, annak csak örülni tudok
– osztotta meg érzéseit, és kiemelte, hogy szerencsére egyre többen követik ezt a szemléletet, és rendszeresen vannak látogatóik, akik a kert miatt utaznak hozzájuk.
Tünde befőz, fermentál, fagyaszt, aszal, savanyít, és amit lehet, azt eredeti formájában rakja el télire.
Egy konyhakert a téli időszakban is fontos és jelentős táplálékforrása az embernek. Szót érdemel az, hogy mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk, ahogyan azt természetes lenne
– emelte ki, hogy a kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök egész évben fontos táplálékot adnak a számukra.
Tünde és párja nem csak a veteményeskertet művelik, hanem állatokat is tartanak főként baromfikat, így nagy részben már önellátóak.
A kertem számomra az egészség és az öröm forrása. Örülök, hogy vegy- és bioszermentes zöldségeket tudok termelni benne, fenntartható, otthont és menedéket nyújtva számos élőlénynek. Örülök annak, hogy ellátom az alapvető szükségleteinket, ami úgy gondolom nem ördöngösség, bárki meg tudja csinálni. Remélem még sok-sok évig vagy akár életem végéig részese lehetek ennek
– vallott a kerthez fűződőd érzéseiről.
A növények és rovarok nem csak ellenségeik lehetnek egymásnak. Ha okosan tervezzük meg a kertünket, bizonyos növényekkel odacsalogathatjuk a hasznos rovarokat, vagy éppen távol tarthatjuk a növényeinkre kártékonyakat. Tünde kertjében mindig van bársonyvirág, körömvirág, koriander, bíborkasvirág, borágó, fokhagyma, kapor, petrezselyem, valamint oregánó, zsálya, kakukkfű, citromfű és majoránna. Ezeknek a növényeknek a rovarokat vonzó és taszító erejük a fontos.
A cikkben szereplő fotókat Fodor Tünde készítette.