Mozaik

Elsüllyesztenek egy 12 ezer éves várost Törökországban

Gátépítés miatt tűnik el hamarosan az ősi település.

A törökországi Hasankeyf városa, Mezopotámia legrégebben lakott települése tűnhet el végleg a térképről – írta a CNN .

Elbűvölő holdbéli tájak Kappadókiában
Történjen bármi a világban és Törökországban, a lenyűgöző területen nem fog ki az idő.

A több ezer lakosú török város, Hasankeyf néhány hétre van a teljes pusztulástól. Törökország délkeleti részén, a Tigris folyó partján fekvő várost elárasztják az Ilisu-gát építési munkálatai során. Az épülő gát a térség számára elektromos energiát fog termelni, ezen kívül – a szakemberek szerint – a gátnak számos más gazdasági és környezeti előnye is lesz majd.

2019. október nyolcadikán a kiürített települést elárasztják – közölte a helyi kormánybiztos. A felháborodott lakosoknak mindössze egy hónapjuk maradt hasankeyfi házaik elhagyására.

Hasankeyf városa Mezopotámia egyik legrégebbi települése 12 ezer éves múltra tekint vissza. Legjelentősebb történelmi építményei között egy 12. századi híd mellett, különleges, 15. századi sírok maradványai, és két, több száz éves mecset romjai is vannak. Ezeken kívül több száz természetes barlangot, és barlanglakást is érint a tervezett drasztikus beavatkozás.

Hasankeyf több száz éves emlékeit érzékenyen érinti a gátépítés – Fotó: Flickr.com

A műemlékek egy részét kerekes szerkezetre emelve áthelyezik, a folyamat végeztével a város utcáit, házait és történelmi emlékeit elárasztják, csak település legmagasabb részén fekvő Fellegvár menekül meg a hullámoktól.

A nagyszabású projekt, amely évek óta ellentmondásos, az ősi városra gyakorolt ​​hatása miatt elvesztette a külföldi kormányok támogatását. Az Ilisu-vág építéséhez az Egyesült Királyság 2001-ben megvonta korábban jelzett támogatását, majd 2008-ban több európai ország is jelezte, hogy nem támogatja a projektet.

Kiemelt kép: flickr.com

Drávai ütközet a tervezett horvát vízlépcső ellen
Horvátországi közmeghallgatásokon vettek részt a magyar természetvédők.
Olvasói sztorik