Mozaik

PET palackok felhasználásával készülhetnek a jövő útburkolatai

Az eljárás a környezet számára is jobb, mivel többszörösen újrahasznosítja az anyagokat.

Újrahasznosított műanyag és aszfalt összekeverésével állított elő útburkoló anyagot egy vállalat, és azzal borít be két utcát Los Angelesben – írja a Fast Company.

A Los Angeles belvárosában felújított út, nem lesz teljes egészében aszfaltút, amelyhez szoktuk. Ehelyett egy részben újrahasznosított műanyag palackokból készült anyaggal borítják, hiszen itt tesztelik, hogyan válik be a műanyaghulladék felhasználásával készülő útburkolat élesben.

Megnyitott a világ első műanyaghulladékból épült kerékpárútja
A 30 méteres bicikliút 218 ezer műanyagpohárnak vagy 500 ezer műanyagpalacknak megfelelő hulladékból készült.

A technológiát a TechniSoil Industrial vállalat fejlesztette ki az elmúlt néhány évben. Újrahasznosított PET-palackokban és vizespalackokban használt anyagot használnak a bitumen helyettesítésére, ami a kőolajgyártás melléktermékeként keletkező iszapmaradék.

A rendszer alapja egy gép, amely az út felületének néhány centiméterét lecsiszolja, az anyagot a hátsó egységbe továbbítja, amely az aszfaltot meghatározott méretre aprítja, majd összekeveri folyékony műanyaggal, ezután ez kerül vissza az útra. A TechniSoil folyamata tehát egyedülálló, mivel magát az aszfaltot is újrahasznosítja.

Az eljárás a környezet számára is jobb, mivel újrahasznosít, miközben a károsanyag-kibocsájtás is csökken, hiszen nem kell a teherautóknak oda-vissza anyagokat szállítani.

Az eljárás jelenleg még költségesebb, mint a hagyományos útburkolás, de hosszabb távon a nagyobb városoknak egyértelműen költségkímélőbb lesz ez a megoldás. Most elkezdik tesztelni az ezzel az eljárással készült utakat, s amennyiben beválnak, az új eljárást nagy forgalmú, tehergépjárművek által is használt útszakaszokon is bevezetik.

Kiemelt kép: Facebook/Technisoil Industrial

Mezőgazdasági hulladékból készül az új, lebomló csomagolás
Termékek csomagolására és élelmiszer tárolásra is felhasználható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik