Mozaik

Stopot mondtak sok növény magyarországi behozatalának

Az ananász a banán, a datolya, a durián és a kókusz terméséhez nem kell egészségügyi bizonyítvány.

Korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere a növények kis mennyiségű, saját célú behozatalát is, írja a Nébih.

Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni.

Ezeket a növényeket ültesd, ha folyamatosan szüretelni akarsz
Akárhányszor csipegethetjük, újra és újra megújulnak. Melyek ezek a szupernövények?

Ez azt jelenti, hogy:

  • minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, szaporító anyag),
  • termés (pl. alma, paradicsom),
  • zöldségféle és
  • egyéb növényi termék (pl. koszorú, friss fűszernövények) kizárólag növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területén kívüli országokból a magánszemélyek útipoggyászában is.

Az Európai Unióhoz tartozó külső területek esetében, mint Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete is kell bizonyítvány. Az árukat a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd.

Ilyenek a meghökkentő külsejű, de gyönyörű dísznövények
A földi élet sokszínűségéről mesélnek.

A saját célú fogyasztás, felhasználás esetén is ellenőrzésre lehet számítani minden ültetésre szánt vagy már elültetett növény (pl. cserepes növény, vetőmag) esetében és a 2019/2072/EU rendelet XI. melléklet A részében felsorolt áruk (pl. paradicsom, alma) esetében is. Amennyiben az árut nem kíséri növényegészségügyi bizonyítvány, az EU területére nem hozható be!

Nem kell növényegészségügyi bizonyítvány az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz termése, a feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök), továbbá a Svájcból érkező növények, növényi termékek esetében.

Az előírások az Európai Unión belülre nem vonatkoznak.

Kiemelt kép: Pixabay

5 dísznövény, ami télen is színesbe borítja kertünket
Ezek a virágok tűnnek a legjobb választásnak.
Olvasói sztorik