Mozaik

Kovásznában a szívkórházba is bejárnak a medvék

A szállodák, kempingek közelében, a sípálya, a kisvasút környékén is állandó vendégek a nagyvadak.

Már három éve gondot okoznak az erdélyi Kovásznára beszokott nagyvadak, írta a Székelyhon.

Nyolcasával sétálnak az utcán: 682 medve tart rettegésben egy falut
Lassan többen lesznek a nagyvadak, mint a helyi lakosok.

A medvéknek nincs természetes ellenségük, a kilövést a szaktárca nem hagyja jóvá, így számuk folyamatosan növekszik. A szállodák, kempingek közelében, a sípálya, a kisvasút környékén, sőt még a szívkórház udvarán is állandó vendég a medve.

A napokban a kovásznai kempingtől ötven méterre pusztított el a medve egy szarvastehenet, az elmúlt két hétben pedig a fürdőváros főutcáján három gazdaságba törtek be a vadak, és juhokat marcangoltak szét.

A turisták sem félnek a medvéktől. A RoAlert medveészlelő jelzések sok esetben ellenkező hatást váltanak ki. A turisták egy része amint megkapja a medve jelenlétéről szóló figyelmeztetést, bemenekül a közeli szállodákba, viszont vannak, akik fogják a gyereket, bepattannak a gépkocsiba és indulnak medvelesre, hogy lefényképezzék a vadat.  Összetévesztik a medvét a házi kedvenccel, etetik, fényképezik, sőt megpróbálják simogatni is

– mondta a portálnak Gyerő József, a település polgármestere, aki maga is tanúja volt hasonló eseteknek.

Az önkormányzat folyamatosan értesíti a környezetvédelmi hatóságot, a csendőrséget, a rendőrséget, kéri a vadásztársaság segítségét, a helyi rendőrök pedig állandóan járőröznek. Mindenki elvégzi a feladatát, a maga részét, de ez nem jelent hatékony, megnyugtató megoldást egészen addig, amíg nincs kilövési engedély, vagy lehetőség arra, hogy a városban garázdálkodó nagyvadakat befogják, és távoli erdőségekbe szállítsák.

Kiemelt kép: Pixabay

Tusnádfürdőn már az utcán is szabadon sétálnak a medvék
Emberekre támadnak és állatokat ölnek az elszaporodott nagyvadak Erdélyben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik