Mozaik

Gepárdokat telepítenek vissza Afrikából Indiába

Pixabay
Pixabay
A világon előszőr telepítenek nagytestű húsevőt egyik kontinensről a másikra.

A tervek szerint nyolc gepárdot – öt hímet és három nőstényt – költöztetnek át idén novemberben a Dél-afrikai Köztársaságból Indiába, több mint fél évszázaddal azután, hogy a világ leggyorsabb szárazföldi állata kipusztult a dél-ázsiai országban – írta meg a BBC hírportálja alapján az MTI.

 Végre megvannak a szükséges erőforrások és a terület a gepárdok visszatelepítéséhez

– mondta Jadvendradev Dzshala, az Indiai Vadvédelmi Intézet vezetője, a projektben részt vevő egyik szakértő, hozzátéve, hogy ez lesz a világon az első alkalom, hogy egy nagytestű húsevőt egyik kontinensről a másikra telepítenek át fajmegőrzés céljából.

A világon élő hétezer gepárd többségének a Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia és Botswana ad otthont. A veszélyeztetett macskafélét utoljára 1967-68-ban látták Indiában, ahol a faj egyedszáma már 1900-ra drasztikusan megfogyatkozott.

Gepárdok Nyíregyházán
Megünnepelték a gepárdok napját Nyíregyházán
A jeles ünnepen a gepárdok ingyen léphettek be az intézménybe, és szabadon sétálhattak.

A szakértők most Madhja Prades és Rádzsasztán államok területén jelöltek ki három helyszínt, egy nemzeti parkot és két vadrezervátumot a gepárdok számára.  Véleményük szerint a gepárd rendkívül jól alkalmazkodik a különböző környezeti adottságokhoz. Afrika déli részén, ahol a gepárdok 60 százaléka él, a ragadozók remekül boldogulnak a sivatagokban, erdőkben, füves területeken és hegyekben egyaránt

A Dél-afrikai Köztársaságban az oroszlánok és a hiénák a felelősek a vadon élő gepárdok halálának nagyjából feléért. A szakemberek szerint noha a gepárdok gyorsaságban legyőznek minden nagymacskát, az elejtett zsákmányukat sokszor nem tudják megóvni, a kicsinyeiket pedig gyakran elragadják a nagyobb ragadozók, például az oroszlánok.

A projekt részeként 40 gepárdot fognak betelepíteni Indiába a következő öt évben.

Kapcsolódó
Kihaltnak hitt leopárdot láttak Tajvan erdeiben
A kihaltnak hitt tajvani ködfoltos párduc egyik példánya tavaly bukkant fel egy szigeten.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik