Mozaik

Hivatalosan cáfolják, hogy medve kóborol a Balatonnál

pixabay
pixabay
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közölte, semmi jel nem mutat a nagyvadak jelenlétére a térségben.

Az elmúlt napokban több internetes portálon hír jelent meg arról, hogy a Káli-medencében, a Fekete-hegyen valaki medvenyomokat látott, amely mellett medvebocs nyom is volt, írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó

Az igazgatóság utánajárt, valóban járhat-e medve a Fekete-hegyen.

Kollégáik bejárták a területet, konzultáltak a térségben dolgozó gazdálkodókkal, erdészekkel, vadászokkal, állattartókkal. A nemzeti park munkatársai az említett területen medve jelenlétére utaló nyomot nem találtak, tehát az interneten megjelenteket semmi nem erősíti meg.

A vadállatok és a szabadban tartott háziállatok magatartásában sem tapasztaltak változást, a területen található vadkamerák nem rögzítettek medvére utaló képeket.

A Fekete-hegy elhelyezkedése is kétségessé teszi anyamedve és medvebocs jelenlétét, ugyanis a terület sűrű település- és úthálózata nem nyújtanak kedvező életkörülményeket a medvék számára.

Fentieket is figyelembe véve, tisztelettel kérjük, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 457-9119 számot hívja, illetve a honlapunkon található elérhetőségeken jelezzen, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést

– fogalmaznak a közleményben.

Kapcsolódó
Folyamatosak a medveészlelések Bátonyterenye környékén
Az elmúlt egy évben közel tíz esetről számoltak be.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik