Mozaik

Kiderült, melyik a világ legkedveltebb illata

Pexels
Pexels
Az illatok megítélése kulturális különbségektől és lakhelytől függetlenül hasonló az emberek között.

A vanília a világ kedvenc illata – derült ki a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmányból. A kutatók megállapítása szerint annak, hogy milyen illatot találunk kellemesnek, sokkal inkább evolúciós gyökerei vannak, mint kulturális – írja a Smithsonian.

A megadott 10 illatból a teljesen különböző kulturális hátterű válaszadók egyaránt a vaníliát tartották a legszimpatikusabbnak.

225 személy vett részt a kutatásban 10 különböző kulturális csoportból, volt közöttük városlakó, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató, hagyományos vidéki gazdálkodó és halász is az Egyesült Államok, Mexikó, Thaiföld, Dél-Kelet Ázsia területeiről.

A csapat szerint a legkellemesebb illat a vanillin, a vaníliakivonat fő összetevője volt. A következő kedvelt illat az etil-butirát, mely egy gyümölcsös, ananászszerű illat. Harmadik a linalool, egy virágos, fűszeres illat lett, mely több mint 200 növényben, köztük a levendulában is megtalálható.

A legkevésbé népszerű illat az izovaleriánsav volt, egy átható, szúrós szagú vegyület, amely gyakran előfordul a sajtokban, a szójatejben és az izzadt lábakon is.

Az illatok ezen sorrendje minden tesztelt helyen egységes volt.

Az adatok elemzése során a tudósok megállapították, hogy a kulturális háttér befolyása csak kis szerepet játszik a szagpreferenciában, de egyéni ízléskülönbségek természetesen vannak. Elképzelhetőnek tartják, hogy az egyes illatanyagok megismerése növelte a túlélés esélyeit a történelem bizonyos pontjain.

Kapcsolódó
Vidékre költözők pereskedtek a hangok és a szagok miatt, most új törvény születik
Franciaországban meghatározzák azokat a hangokat és illatokat, amelyek nem tekinthetők zavarónak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik