Mozaik

Emberre veszélyes növényt találtak Heves megyében

Heves Megyei Kormányhivatal
Heves Megyei Kormányhivatal
A bőrre kerülve fényérzékennyé teszik azt, és hólyagokat, nehezen gyógyuló sebeket is okozhatnak.

Emberi bőrre veszélyes, a kaukázusi medvetalphoz hasonló növény bukkant fel újra Heves megyében, írta közleményében a Heves Megyei Kormányhivatal.

Kapcsolódó
Vigyázzunk az ernyősvirágzatú növényekkel!
Ezek a növények az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki.

A kormányhivatal szakemberei a Szosznovszkij medvetalpat Kompolt külterületén azonosították, ahol korábban is előfordult már.

A Szosznovszkij medvetalp nedve olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrre kerülve fényérzékennyé teszik azt, és hólyagokat, nehezen gyógyuló sebeket is okozhatnak. Mérgező hatása valamivel kisebb, mint a kaukázusi medvetalpé

– fogalmaznak.

Eredeti hazája Ázsia, a Kelet- és Közép Kaukázus. Ez a medvetalpfajta is az európai uniós jogi szabályozás alapján idegenhonos inváziós fajnak minősül.

A kifejlett növény akár a 3-5 méteres magasságot is elérheti. A Kompolt határában talált egyedek tőlevélrózsás állapotúak, változó méretű egyedek (15 és 50 cm közötti magasságúak)

– olvasható a közleményben.

A kormányhivatal munkatársai a növénnyel fertőzött terület felszámolásáról egyeztetnek az önkormányzattal, a földtulajdonosokkal és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal. Az érintettek a korábbi években is hatékonyan működtek együtt a szívós növény elleni védekezésben.

Ha valaki úgy véli, Szosznovszkij medvetalpat talált, ne érintse meg, jegyezze fel a terület helyét és értesítse Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédemi és Hulladékgazdálkodási Főosztályát.

Kapcsolódó
Bőrgyulladást okozhat több zöldség sejtnedve
Amennyiben a bőrfelületre jut az ernyősvirágzatú növények sejtnedve, minél hamarabb mossuk le.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik