Mozaik

Óriásfákból álló ősi erdőt találtak egy kínai víznyelő mélyén

Illusztráció: Pixabay
Illusztráció: Pixabay
Közel kétszáz méter mély víznyelőt fedeztek fel a kínai Kuanghszi-Csuang tartományban májusban. Leereszkedve az oldalán, több órás gyaloglással értéke el az üreg alját.

Itt bukkantak egy negyven méter magas fákból és vállig érő aljnövényzetből álló ősi erdőre. Az expedíció vezetője, Csen Li-hszi úgy gondolja, hogy korábban nem felfedezett állat- és növényfajok is lehetnek a víznyelőben, ahol idáig nem jelent meg az ember, tehát érintetlen ökoszisztémának tekinthető – írja a LiveScience.

Kapcsolódó
Világviszonylatban is páratlan kincs a Bakony Jurassic Parkja
Az Úrkút határában lévő őskarsztot 1951-ben nyilvánították természetvédelmi területté.

A Ping’e falu közelében talált víznyelő 192 méter mély, a belseje 306 méter hosszú, 150 méter széles, a térfogata pedig ötmillió köbméter, ezzel a legnagyobbak közé sorolható. Dél-Kína karsztos vidékén számos ehhez hasonló víznyelő alakult ki, amelyeket mandarin nyelven „tiankengnek”, azaz „mennyei gödörnek” neveznek és az alapkőzet feloldódásával alakulnak ki, amikor az esővíz átszivárog az alapkőzet repedésein, és lassan alagutakká, majd üregekké tágítja azokat.

Ha egy ilyen föld alatti üreg elég nagyra nő, a mennyezete fokozatosan beomolhat, hatalmas víznyelőket hozva ezzel létre.

Kapcsolódó
Kutatók szerint olyan a Medve-tó, mint egy természetes szendvics
A tófenék és tófelszín közötti vízoszlop fizikai, kémiai, illetve biológiai jellemzők alapján három jól elkülöníthető rétegre oszlik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik