Mozaik

Programkavalkád várja a látogatókat a Múzeumok éjszakáján

wikipedia.com
wikipedia.com
Az idei tematika az Újragondolt hagyományok lesznek.

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig az érdeklődőket több mint négyszáz intézményben, tájékoztatott az MTI.

A jubileumi Múzeumok éjszakáján 431 intézmény több mint 2500 programmal készül. Az esemény célja, hogy felkeltse azoknak az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik ritkán, vagy egyáltalán nem járnak múzeumba.

Kapcsolódó
Megérkezett Old Shatterhand Hary-karabélya Szegedre
Tom Selleck, Bud Spencer és Terence Hill westernekben hordott kellékei is láthatók majd a szegedi Móra-múzeum A legendás vadnyugat című kiállításán.

Idén húszéves az a program, amely a magyar kulturális intézményrendszer, a magyar kulturális kínálat méltán legnépszerűbb eseménye minden évben

– fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter.

Az eddigi legmagasabb látogatószámot a vírusjárvány előtt, 2019-ben érte el az esemény, akkor mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak a programokra. Idén bőségesebb programkínálat várja a látogatókat, az idei tematika az Újragondolt hagyományok lesz, az eseményekhez a múzeumok mellett könyvtárak és levétárak is csatlakoztak. Közösségi terekben koncerteket szerveznek az intézmények, de lesznek az idei tematikához illeszkedő tárlatvezetések is, emellett több interaktív családi programmal és meglepetéssel is készülnek.

A fővárosban kedvezményes árú, 2200 forintos karszalaggal látogatható az összes esemény, a gyerekjegyért (6-18 év) 1000 forintot kell fizetni, a hat év alattiak pedig ingyenesen vehetnek részt a programokon. A karszalagok érvényesek a fővárosban induló múzeumi körjáratra is.

Idén Szolnok városa lesz a kiemelt helyszín. A városban 23 intézményben várják változatos programokkal a látogatókat, ezen kívül idén első alkalommal kilenc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseményhez, összesen több mint 150 programot szerveznek

– hangsúlyozta Szalay Ferenc, a Tisza-parti város polgármestere. Az eseménysorozat hagyományőrző hadibemutatóval veszi kezdetét, emellett a Damjanich János Múzeumban régészeti kiállítás, koncert, néprajzi előadás és játék is várja az érdeklődőket. Látogatható lesz a MÁV óvóhelye, Magyarország legrégebbi művésztelepe, a Polgári Védelmi Szövetség és RepTár Szolnoki interaktív repülőmúzeum és a Sorkatona Múzeum is készül programokkal.

A nemrég megnyílt Magyar Zene Háza is csatlakozott a jubileumi eseményhez. Az intézményben a Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállítás mellett a Hangdóm-vetítései is látogathatók lesznek, és ki lehet próbálni a Kreatív Hangtér interaktív installációit, az épületben több helyszínen pedig koncertekkel készülnek.

Kapcsolódó
Műhelyében nyitott múzeumot a 70 éves mohácsi fafaragó
Célja, hogy fennmaradjon az utókornak a mohácsiak hagyománya.
Olvasói sztorik