Mozaik

Jelölőgyűrűket kaptak az alföldi gémfiókák

Könnyebben azonosíthatják őket.

Üstökösgémeket láttak el jelölőgyűrűkkel a madarászok a Fehér-tó mellett – adta hírül facebook bejegyzésében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. A gém fiókák a gólyafiókákhoz hasonlóan egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kaptak.

Kapcsolódó
30 millió adatrekordot jegyeztek fel a magyar madarászok
Magyarország madáratlasza a hazánkban megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait mutatja be.

Az egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült gyűrűt helyeztek, amely messzebbről is leolvasható távcső segítségével.

A Szeged melletti Fehér-tó partján rendszeresen gyűrűznek a szakemberek. Most a gémekre került a sor, a fiókák lábát már nem szoríthatja a felhelyezett gyűrű, ilyenkorra érik el a gyűrűzhető méretet. A gyűrűk segítségével akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatóak lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

KNPI/Puskás József

Az üstökösgém (Ardeola ralloides) rendszeres fészkelő hazánkban, az állományt 2015-2018 között a szakemberek 240-290 párra becsülték.

Kistermetű, nála csak a törpegém kisebb a hazai gémfélék közül. A barnássárga madár testhossza 40-49 , szárnyfesztávolsága 71-86 centiméter. Vonuló faj, áprilisban tér vissza telelőhelyeiről, rendszerint más gémfélék társaságában költ halastavak nádasaiban, lápok és mocsarak nádas és rekettyefüzes részein, hullámtéri területek gémtelepein. A sekély vízben rovarokkal, rákokkal, apró halakkal és kétéltűekkel táplálkozik.

KNPI/Puskás József

Az üstökösgém fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Kapcsolódó
Rejtélyes madarak után kutattak a magyarok Moldovában
A rövid távon vonuló fülemülesitke csak a legjobb minőségű helyeken fészkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik