Mozaik

Jeladós teknősök segítenek az időjárás előrejelzésében

pixabay
pixabay
Húsz dekás jeladókkal úsznak.

Az Indiai-óceán déli részén tengeri teknősök segítik a meteorológusok munkáját – írta a National Geographic. A jeladót viselő teknősök olyan adatokat közvetítenek, amelyek alapján az óceánon kialakuló viharokról készülhet előrejelzés.

Kapcsolódó
Megérkezett Afrikából az egyetlen magyar jeladós szalakóta
Ötödször tette meg oda-vissza a 16 ezer kilométeres utat.

Világszerte nehéz feladat a szakemberek számára a ciklonok várható útjának és erősségének előrejelzése. Ehhez kapnak segítséget a tengeri teknősöktől a francia meteorológusok, egy új megoldásnak köszönhetően.

Franciaországnak gazdasági érdekeltségei vannak az Indiai-óceán térségében. A Fenntartható Fejlődés Minisztériumának tudósai évek óta igyekeznek minél pontosabb előrejelzéseket fejleszteni a déli-indiai-óceáni ciklonokra. Évente 9-10 intenzív ciklon jár a térségben, ráadásul a ciklonok ereje évről évre nő.

pixabay

Az indiai óceáni térségben szinte semmilyen adat sem állt korábban a kutatók rendelkezésére, ezért kellett új módszerekhez folyamodni. Az antarktiszi vizekben műholdas jeladókkal felszerelt elefántfókák segítik a munkát, azonban az India-óceán déli részén nincs fóka, így a tengeri teknősökre esett a választás.

FRONTIERS IN MARINE SCIENCE

Az álcserepesteknősök, és az olajzöld fattyúteknősök példányait 20 dekás jeladóval szerelték fel.

Ezek az állatok évente több ezer kilométert úsznak, és rendre visszatérnek a szülőhelyükre, a francia kutatók ilyenkor tudják az adatokat kinyerni a készülékekből. Az így kapott adatok nemcsak a klímához, hanem a teknősök életmódjához is többlet információkat jelentenek.

Kapcsolódó
Tömegesen fulladnak bele az óceánokba a tengeri csillagok
Most kiderült, hogy mi az oka a jelenségnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik