Mozaik

200 ezer éves a világ legidősebb élőlénye

Jonathan, a legidősebb teknős a maga 187 évével is igazi matuzsálem.

Hihetetlen csodáknak lehetünk tanúi a nagyvilágban, elképzelhetetlen listák készültek már eddig is különböző legekről. Mi is írtunk már több legről is a magazin oldalán, például a világ 10 legidősebb fájáról, vagy a világ legjobb sajtjáról.

A CNN.travel most a világ 10 idős élőlényét szedte össze.

A legidősebb vad madár körülbelül 70 éves

Fotó: Wikipedia

Wisdom a világ legidősebb tengeri vadmadara. A Laysan albatrosz 1956-os gyűrűzése óta több mint 3,5 millió mérföldet repült, amely annyi, mintha már hétszer elrepült volna a Holdra és vissza. Minden ősszel visszatér a Midway Atoll Nemzeti Vadvédelmi Mentőhelyre, hogy csibéit nevelje. Túlélt egy szökőárt és körülbelül 30–40 tojást keltett ki a szigeten.

A legidősebb teknős 1832 körül született, 187 éves

Fotó: Wikipedia

Jonathan, az Atlanti-óceán déli részén fekvő apró sziget, Szent-Ilona legkedveltebb lakosa. 1832 körül született, öt évvel Viktória királynő koronázása előtt.

A szelíd hüllőóriás a Seychelle-szigetekről származik, körülbelül 50 éves lehetett, amikor Szent-Ilona akkori kormányzójának ajándékozták. Jelenleg a kormányzó szigeten lévő birtokán barangol, ahol több másik óriásteknőssel él együtt, és élvezi a gyakori látogatók társaságát.

A legöregebb rózsatő körülbelül 1200 éves

Fotó: Wikipedia

A németországi ezeréves rózsaként ünnepelt rózsabokorról azt gondolják, hogy Nagy Károly római császár egyik fia, Jámbor Lajos  Király király 815-ben ültette, s vélhetően a hildesheimi rózsatő a világ legrégebbi élő rózsája.

A bokor a Szent Mária-nak szentelt katolikus székesegyház mellett növekszik Hildesheimben, egy gyönyörű középkori településen. A szépsége és az életkora mellett a növény figyelemre méltó erőt mutat. A II. Világháború alatt bombázás érte a dómot, melynek során csak elszenesedett csonkok maradtak a növényből, mely valamilyen csodás módon mégis fennmaradt, s nem sokkal később 25 új hajtást hozott.

Most több mint 30 méter magasra nő a restaurált templom fala mellett. Jelenleg a település jelképe.

A legöregebb ültetett fa

Fotó: Wikipedia

A Bódhifa, szent fügefa, a Mahábódhi templomnál, Bodh-Gajánál, Bihar államban, Indiában található szentként tisztelt fa, hiszen alatta ülve jutott el a történelmi Buddha a bodhi, a megvilágosodás állapotába. A ma álló fa nem az eredeti példány, de valószínűleg annak az közvetlen leszármazottja, s a legöregebb ültetett faként tartják számon.

Korát 2000 év körülire becsülik. Fontos zarándokhely, egyike a buddhisták négy szent helyének.

A legöregebb olajfa körülbelül 3 ezer éves

Fotó: Wikiwand.com

Akár ember, akár a természet ültette, a tény az, hogy 2000-3000 évvel ezelőtt, a klasszikus Görögország felbukkanása előtt, Kréta mediterrán szigetén már élt az az olajfa, amelyről napjainkig olajbogyó terem. A görögországi Kréta szigetén, Ano Vouves faluban található ősi fa több, mint 12 méter magas, törzse pedig 4.5 méter átmérőjű.

Törzse üreges, belül korhad, kifelé azonban mindig megújul. Vonzza a művészeket, vallási vezetőket, államfőket, több, mint 20 ezer ember látogatja évente.

A legöregebb virágcserjék nagyjából 3 ezer évesek

Fotó: Wikipedia.com

A fényes zöld folt, amelyek mohával borított sziklára hasonlít, valójában virágcserje, egy szekfű-féle párnanövény amelyek tökéletesen ellenáll az Andok-hegység magas tengerszint feletti magasságának. Peru, Bolívia, Chile és Argentína területén található 3200 és 4500 méteres tengerszint feletti magasságban.

A yareta vagy más néven Azorella Compacta jól bírja a szelet, fagyot, aszályt. Nagy méretű moha hatású növény apró levelei olyan erősek, hogy az ember súlyát is könnyedén elbírják. Lassú növekedése miatt úgy gondolják, hogy a legnagyobb cserjék körülbelül 3 ezer évesek.

Az egyik legidősebb élőlény a világon a Matuzsálem-fa, 5 ezer éves

Fotó: Wikipedia.com

A Matuzsálem-fa a világ ma ismert egyik legidősebb fája. Ez a sima tűjű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben nő, a pontos helyét viszont titokban tartják a nyilvánosságtól, így nehéz a róla készült képeknek hinni. A fából vett minták alapján 4847-48 éves lehet.
Ez a fenyő, és ősi társai sokkal idősebbek, mint az egyiptomi piramisok.

A legidősebb élő állat feltételezhetően 15 ezer éves

Fotó: Umihoshijima

Az Antarktisz vulkánszivacsai, az Anoxycalyx joubinik fehéres foltok óriási sörhordókra vagy miniatűr vulkánokra hasonlítanak. Becsült életkorukat a szivacsok puszta méretéből tippelik, abból, hogy ezek az élőlények évente csak nagyon kicsit nőnek.

50 és 500 láb közötti mélységben fejlődnek, egy olyan mély birodalomban, amelyet más furcsa élőlényekkel osztanak meg, s amelyet csak nagyon kevesen láthatnak.

A legöregebb organizmus körülbelül 80 ezer éves

Fotó: Wikipedia.com

Az Utah-i rezgő nyárliget csaknem 50 ezer fából áll, s bármilyen hihetetlen a Populus tremuloides teljes ligete genetikailag azonos és egyetlen gyökérzettel rendelkezik, így az egész erdő gyakorlatilag egyetlen organizmus. Ezt a kolóniát Pandonak nevezik, és több mint 100 hektár terjedelmű.

A becslések szerint 80 ezer éves Pando gyökérrendszere a legrégebbi ismert élő szervezetek közé tartozik.

A legöregebb vízinövény 200 ezer éves

Fotó: Wikipedia.com

A genetikusok szerint a Spanyolország közelében található tíz mérföld hosszan szétszóródó neptunfű a Föld legidősebb élő szervezete.

Ősi faj, évmilliókkal ezelőtt a Tethys-óceánban, a Földközi-tenger geológiai elődjének a vizében fejlődhetett ki, part-menti növényből. DNS felmérés alapján legidősebb, telepet alkotó egyedei a 200 ezer évet is elérhetik, mellyel 2012-es adatok szerint a föld legidősebb élőlényének tekinthető.

Kiemelt képünkön a világ legidősebb teknőse – Forrás: Youtube

96 évesen 42 méter mélyre merült a világ legidősebb búvárja
Ráadásul megdöntötte saját világrekordját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik