Mozaik

Dübörög a homoktövis-biznisz Kengyelen

Pexels
Pexels
Az önkormányzat saját boltjában árulja a vitamindús gyümölcsből készült termékeit, tavaly másfél millió forintot hozott a településnek az ültetvény.

Kengyelen a Start-mintaprogramon keresztül még 2014-ben ültették el az első palántákat, három hektáron több, mint négyezer bokrot, ma már hat hektáron terem a bogyós, narancssárga színű gyümölcs – írta meg a Szoljon.

Kapcsolódó
12 kincset érő gyógy- és fűszernövény a hűvös napokra
A házi patika nélkülözhetetlen növényei, gyógyhatású, finom teák "ízfokozói" a hűvös napokon is.

Az ültetvényt az önkormányzat kezeli, közfoglalkoztatottak szedik a gyümölcsöt.

Hétfőn kezdődött a homoktövis szedése, tizenöt-húsz közfoglalkoztatott vesz részt benne. Ez egy hat hektáros terület, de, mivel tavaly is szüreteltünk, a felén idén már nem terem homoktövis. Egy terület ugyanis kétévente fordul termőre. Amit leszedünk, azt másnap el is viszik, hiszen nagyjából két napig lehetne tárolni, mert levet eresztene, és a gyümölcs elvesztené C-vitamin tartalmát

– mondta a helyszínen Nagy Edit, a mezőgazdasági részleg vezetője. Hozzátette, a szüret körülbelül két hétig tart a kengyeli ültetvényen.

A betakarított, majd lefagyasztott homoktövist aztán egy Bács-Kiskun megyei családi céghez szállítják, ahol velőzik, majd a terméket speciális tasakokba csomagolják. Így, készen kerül vissza Kengyelre.

A homoktövis italokat két kiszerelésben árulják az önkormányzati kisboltban, illetve a környékbeli piacokon. Kelendő, ahogy a közmunkaprogramban előállított többi termék is.

A két deciliteres homoktövis levet jelenleg hétszáz forintért, a fél litereset ezernégyszázötven forintért árulják Kengyel önkormányzati kisboltjában. Tavaly, csak a homoktövis másfél millió forintos bevételt hozott, melyet a Start-mintaprogramba forgatott vissza a település.

Kapcsolódó
Tengernyi bajra gyógyír a homoktövis velője
Keleten a homoktövist gyógyszerként használják, míg nálunk immunerősítő, bőrregeneráló, egészségvédő, betegségmegelőző hatása miatt ismert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik