Otthon készült

Újra meghódítja Debrecent a stílusos vidéki éttermiség

Stílusos Vidéki Éttermiség, azaz SVÉT a neve annak az összefogásnak, mely a stílusos, vagyis minőségi és helyi adottságokat kihasználó, helyi értékeket magába olvasztó vidéki gasztronómia széleskörű megismertetését tűzte zászlajára.

Vadgasztronómia: a bátorság a tányéron kezdődik
A terítékre kerülő vadakat is megismerhetjük a séf szemével.

Idén a nagyszabású, országos gasztrofesztivál központja ismét Debrecen lesz. A Nagyerdőn rendezik meg június 14-16 között, impozáns környezetben, a Békás-tó partján, Debrecziner Gourmet Fesztivál névvel, és az előző évektől eltérően idén meghatározott tematika nélkül, vagyis, az érkező éttermek, cukrászdák, streetfood bisztrók képviselői a számukra legkedvesebb, rájuk leginkább jellemző ételkölteményekkel rukkolhatnak elő.

A rendezvény célja, hogy a minőségi vendéglátás jegyében minél többen megismerjék, megszeressék a vidék hiteles alapanyagait, izgalmas ízeit.

A háromnapos fesztiválon a legismertebb magyar séfek, éttermek folyamatosan új utakat keresve, kreatív módon készítik el saját ételeiket.

Több mint huszonöt kiállító, köztük éttermek, cukrászdák, kistermelők mutatkoznak be a 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválon – hangzott el a gasztronómiai eseményt beharangozó debreceni sajtótájékoztatón.

Fotó: Sokszínű Vidék

A séfek most szabad kezet kapnak, a saját szájuk íze szerint alkothatják meg a rájuk jellemző ízkombinációkat

– mondta el Dudás Szilárd, a fesztivál szakmai vezetője.

Az idei rendezvényen 14 hagyományos étterem és több streetfood étterem ételeit kóstolhatják meg az érdeklődők, de cukrászdák, környékbeli kistermelők, valamint Szabadfi Szabolcs pék kovásszal készült kenyereinek kínálatából is válogathatnak majd a látogatók.

Csodálatos termelők, emberek vannak itt, én pedig mindenütt hintem a kovász igéjét

– hangsúlyozta az Ide süss sztárpékje, Szabadfi Szabolcs.

Képünkön Szabadfi Szabolcs – Fotó: Sokszínű Vidék

Az ételek mellett széles italkínálattal és koncertekkel várják a vendégeket. Idén is átadják majd a tavaly hagyományteremtő szándékkal elindított Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján legjobbnak ítélt étterem kap meg.

A szervezők és a résztvevők egyaránt hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy Debrecen kulináris hagyománya a modern gasztronómiai irányzatok részévé váljon, és rendszeres alkalom nyíljon annak megismerésére, hisz a fejlett gasztronómia jövője a minőségi helyi kistermelőkre épül. A három napos fesztiválon a legismertebb magyar séfek, éttermek folyamatosan új utakat keresve kreatív módon készítik el saját ételeiket.

Kóstolhatunk többek között a debreceni Ikon étteremtől, a budapesti Arany Kaviár, a Gléda, a Pannónia Gasztrohajó, a balatonszemesi Kistücsök, az Anyukám mondta Encsről, vagy a streetfood képviselői közül a neves budapesti Egy Füst Alatt BBQ is ott lesz a rendezvényen.

Fotó: Sokszínű Vidék

A fesztivál sztárműsorvezetői Liptai Claudia és Bernáth József, a séf, lesznek, akik mellett a legjobb szakácsok forgatják majd a fakanalat a gasztroszínpadon.

Az igényes lounge és chill out zene mellett péntek és szombat este külön zenei fellépők is fokozzák majd a hangulatot. Koncertet ad Iván Szandra énekes és Jász Andris szaxofonművész, de minden bizonnyal finom sörök és borok fogynak majd el Rakonczai Imre fellépésén is.

Kiemelt kép: Sokszínű Vidék

Hajdúsági bográcsos ételek: a puszta utánozhatatlan ízvilága
Slambuc, töltött káposzta vagy gulyás, a sokféleségüknek csak a képzeletünk szabhat határt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik