Otthon készült

Készíts gardróbot környezettudatosan, a legújabb trend szerint

Kis fantáziával és némi kézügyességgel számtalan praktikus ötletet megvalósíthatunk.

Építsünk gardróbot otthon saját kezűleg. Ezekkel a trendi DIY (Do it yorself), vagyis csináld magad tippekkel segítünk, hogy semmiképp ne fogj mellé, és még a környezetet is kíméld, amennyire csak lehet.

Az előszobába lépünk be elsőként, így nem mindegy, milyen látvány fogad. Otthonos lehet a kicsit kaotikus szétszórtság, de az már inkább kellemetlen, amikor nem találunk helyet a kabátunknak vagy a pulóverünknek egy hűvösebb napon, esetleg a cipőnkkel se tudunk  mit kezdeni. Már itt is jó pontot szerezhetünk, ami a környezettudatosságot illeti, hisz kövekből ragasztott lábtörlőt használva biztos, hogy senki nem viszi be a sarat a lakásba, de használhatjuk a lapos kavicsokat, köveket cipőalátétnek is akár.

Fotó: Youtube

Egyszerű előszobafal

Fotó: flickr/Migdalia Hazeltine

Ez az előszobafal egyszerű lécekből készült, amelyeket a falra rögzítünk, miután lefestettünk neki elképzelésünk és ízlésünk szerint egy hátteret adó falrészt, ami miatt úgy tűnik, mintha lenne hátlapja. A lakkozott léc felfúrása után csavarozhatjuk rá a fogasokat/akasztókat.

Hogy nézzen ki a gardrób vagy ruhatároló?

A méretet mindenképp a hely adottságai és a ruháink mennyisége határozza meg. Készíthetünk nyitott, és zárt gardróbot is, előnyei és hátrányai mindkettőnek vannak. Előbbi, vagyis a nyitott gardrób könnyebben kivitelezhető kisebb barkácsgyakorlattal rendelkezőknek is. Jól szolgálhat például egy érdekes formájú, nagyobb ágdarab is, amit akár séta közben is találhatunk. Ha megvan az alapanyag, tetszés szerint lefesthetjük, lakkozhatjuk, hogy tartósabb legyen, de natúr formájában is szépen mutat.

Ha nem találunk ágat vagy nagyobb gallyat erre a célra, műanyag vagy fém csöveket is befoghatunk. Az akasztós, vállfás gardrób akkor a legpraktikusabb megoldás, ha alulra cipőket is akarunk bepakolni, vagy nem kifejezetten kedvenc házi munkánk a vasalás.

Fotó: flickr/Artcondra

Ez a megoldás szellőssége révén nagyon mutatós, kis helyeken is jól érvényesülhet, de hálószobába vagy akár fürdőszobába is beállítható ez a festett fából felcsavarozott vagy felfúrt, minimál stílusú gardrób.

Milyen anyagból készüljön a ruhatároló/gardrób?

Ha a formát megálmodtuk, már nagyjából az is kiderül, milyen anyag szükséges a kivitelezéshez. Fent mutattunk már két nagyon egyszerű tárolóalkalmatosságot a ruhák számára, amelyet gardróbnak is nevezhetünk, ha nem is a hagyományos értelemben vett ruhásszekrény típusát testesítik meg, de modernek, és a fölösleges hulladékgyártást is nélkülözik, tehát a környezettudatosság kritériumainak is jól megfelelnek.

Fotó: flickr/Isahawkin

A fa és a madzag mint alapanyag nemcsak környezetbarát, de nagyon egyszerű dolgozni is vele. A fém tartórúd is nagyon trendi, bármilyen maradék csőből összeszerelhetjük.

Érdekes megoldás lehet az ajtó elé függesztett madzag, amelyre ruhacsíptetővel helyezzük fel a ruhákat. Persze ez a megoldás nem a klasszikus értelemben vett gardrób szinonimája, de nagyon ötletes és olcsó is.

Vállfára vagy akasztóra tegyük a ruhákat?

Ízlés dolga, hisz az akasztókat ugyanolyan könnyen felszerelhetjük bárhová, vagy épp egyszerűen ráilleszthetjük, mint ahogy a vállfát ráakaszthatjuk a fából vagy fémből készült tartórúdra. Különösen divatosak a rézszínű fém tartórudak, amelyet akár önállóan is megvásárolhatunk bármelyik bútor- és barkácsáruházban. Ha lelógatjuk őket a plafonról, olyan hatást érünk el, mintha egy lebegő ruhafogasunk lenne. Kísérletezhetünk is, és több madzagot vagy tartórudat is felfúrhatunk, egymással párhuzamosan vagy merőlegesen, ahogy kedvünk tartja, és a hely engedi.

Fotó: flickr/Rainer Hallmann

Hagyományosan is szép

Ha van tehetségünk a barkácsoláshoz, és ismerünk jó lapszabászatot, fából vagy farostlemezből elkészíttethetjük magunknak az egymáshoz illeszkedő lapokat. Ha tartósabb megoldást szeretnénk, csavarozzuk őket egymáshoz, de a ragasztás is kivitelezhető.

Fotó: flickr/Interior Design Best

Tárolóhely a cipőknek

A hölgyek nagyon jól tudják, hogy nincs igazi gardrób cipőtároló nélkül, hisz ezek a becses lábbelik megérdemlik, hogy gondosan tároljuk őket. Ha van rá módunk, lehetőleg sámfán, ha nincs, az is megteszi, ha papírral tömjük ki azokat, amelyeket nem veszünk fel minden nap. Azt pedig minden nő (és elvileg férfi is) tudja, hogy a cipőket felváltva szabad csak hordani, ha hosszú ideig akarjuk élvezni a szépségüket vagy a kényelmüket.

Praktikus cipőtároló válik a leselejtezett boros ládákból vagy sörös rekeszekből, de a raklapokat is újrahasznosíthatjuk ilyen módon.

Kiemelt kép: flickr/Rainer Hallmann

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik