A szilveszterhez és az újévhez számos hiedelem kapcsolódik. Szinte mindannyian tudunk említeni párat, amit megtartunk az év utolsó és az új év első napján akkor is, ha nem vagyunk különösebben babonásak. Az idők folyamán szokásokká szelídült hiedelmek a szilveszteri és újévi ünnepkörben is különböznek országonként.
Az egyik legfontosabb hiedelmünk és szokásunk, hogy malacot kell ilyenkor enni, a szárnyast pedig kerülni kell. Folyó mentén szerencsét hozhat a hal, sok pikkelye sok pénzt jelent, máshol azonban elúszik a szerencsénkkel. A baromfi köztudottan hátrafelé kaparja a szerencsét, a malac pedig előrefelé túr, így az orrával kitúrja nekünk a szerencsét az újévre.
A régi magyar hagyományok szerint a malac ugyanis az orrával előre túrja a szerencsét, ezért aki újév napján malacot fogyaszt, nagy eséllyel néz szerencsés év elé. Ha azonban szilveszter napján fogyasztunk malacot, akkor nem a szerencsét, hanem az óév minden gondját és baját túrja előre, ami aztán végigkíséri az újévünket. Ügyeljünk tehát arra, hogy szilveszter napján tilos malacot fogyasztani! Az általunk ajánlott sós süteményt azonban nyugodtan fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
- 1 csomag friss élesztős leveles tészta
- 10 dkg gépsonka
- 10 dkg trappista sajt
- 14 db egész bors (vagy tökmag)
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítése
- A tésztából szaggassunk ki 5-7 cm átmérőjű, páros darabszámú köröket.
- Az így elkészült köröket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük be a felvert tojással, a közepébe tegyünk sonkát és sajtot egyenletesen elosztva. Borítsuk rájuk a megmaradt tésztaköröket, a széleket kissé nyomkodjuk össze, majd kenjük ezt is tojással.
- A maradék tésztából szúrjunk 2 cm-es köröket, hurkapálca segítségével formázzunk bele orrlyukakat, majd illesszük ezeket a sajttal, sonkával töltött malacfejek közepére.
- Vágjunk ki a megmaradt tésztából 2 cm oldalhosszúságú háromszögeket a füleknek, majd nyomkodjuk ezeket a fejek tetejére, kenjük le ezt is tojással.
- Tegyünk 1-1 borsszemet a szemek helyére, majd 180 fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük aranybarnára a malackákat.
A babonák szerint a malacot sütve szokás fogyasztani. A legszerencsésebb testrészek közé a köröm, a csülök, a farok és a fül tartozik, ezért célszerű olyan ételeket választanunk, amelyek együttesen tartalmazzák azokat.
Hozzávalók
- 1 kisebb konyhakész malac egészben
- 1 üveg világos sör
- 10-15 dkg szalonna
- só, bors, majoránna
- olaj
Elkészítése
- Csak akkor vállalkozzunk a malac egészben sütésére, ha elég nagy a sütőnk.
- Perzseljük le a malac bőrét, vagy egy éles késsel távolítsuk el róla a rajta maradt szőrszálakat. Kívül-belül mossuk meg bő vízzel, majd itassuk fel papírtörlővel a nedvességet.
- Fektessük a hátára. Egy éles késsel vagy bárddal hasítsuk be a gerinccsontját, a térdhajlatnál vágjuk le a lábait.
- A malac belsejét sózzuk-borsozzuk, szórjuk meg majoránnával, és legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a fűszerek jól átjárják.
- A malacot húzzuk rá egy tisztára mosott borosüvegre, hogy kifeszüljön, és sülés közbe se essen össze. Tegyünk fém rácsot egy tepsire, erre helyezzük a malacot.
- A füleit és a farkát olajjal megkent alufóliába tekerjük, hogy ne égjen meg. 160-170 fokon mintegy 2 és fél órán keresztül süssük, közben kenegessük sörbe mártott szalonnával.
- Ha a nyakába szúrva tiszta pecsenyelé folyik ki belőle, kész is a sült.
Jó étvágyat és boldog új esztendőt kívánunk!
Kiemelt kép: Pixabay