Szilveszteri és újévi malacságok receptekkel

Szilveszterkor készítsünk vicces malacpofát.
Kapcsolódó cikkek

A szilveszterhez és az újévhez számos hiedelem kapcsolódik. Szinte mindannyian tudunk említeni párat, amit megtartunk az év utolsó és az új év első napján akkor is, ha nem vagyunk különösebben babonásak. Az idők folyamán szokásokká szelídült hiedelmek a szilveszteri és újévi ünnepkörben is különböznek országonként.

Az egyik legfontosabb hiedelmünk és szokásunk, hogy malacot kell ilyenkor enni, a szárnyast pedig kerülni kell. Folyó mentén szerencsét hozhat a hal, sok pikkelye sok pénzt jelent, máshol azonban elúszik a szerencsénkkel. A baromfi köztudottan hátrafelé kaparja a szerencsét, a malac pedig előrefelé túr, így az orrával kitúrja nekünk a szerencsét az újévre.

Szilveszterkor tilos, újévkor kötelező a malac

A régi magyar hagyományok szerint a malac ugyanis az orrával előre túrja a szerencsét, ezért aki újév napján malacot fogyaszt, nagy eséllyel néz szerencsés év elé. Ha azonban szilveszter napján fogyasztunk malacot, akkor nem a szerencsét, hanem az óév minden gondját és baját túrja előre, ami aztán végigkíséri az újévünket. Ügyeljünk tehát arra, hogy szilveszter napján tilos malacot fogyasztani! Az általunk ajánlott sós süteményt azonban nyugodtan fogyaszthatjuk.

Fotó: Flickr/Vándor Gábor

Szilveszteri malacpofák

Hozzávalók:

Elkészítése

A babonák szerint a malacot sütve szokás fogyasztani. A legszerencsésebb testrészek közé a köröm, a csülök, a farok és a fül tartozik, ezért célszerű olyan ételeket választanunk, amelyek együttesen tartalmazzák azokat.

Fotó: Pixabay

Újévi malacsült egészben

Hozzávalók

Elkészítése

Jó étvágyat és boldog új esztendőt kívánunk!

Kiemelt kép: Pixabay

50 éves a Mazsola és Tádé
A sorozat a gyerekek nagy kedvence volt.