Otthon készült

Vitorlások rendeztek pikniket a Balaton közepén

A következő találkozón sárkányeledelt is készítenek.

Lelléről indult a HidegenLégió idei téli vitorlástúrája, amellyel azt akarták bebizonyítani, hogy érdemes a Balatonra jönni a hidegebb időszakban is, hiszen a téli Balaton is számos attrakciót, gasztronómiai különlegességet tartogat az idelátogatóknak.

Mogyorós káposztás tészta badacsonyi Hableány módra
Ünneppé varázsolt hétköznapok: a patinás balatoni hely receptje és története.

A részvevők a nagy hideg és szél ellenére is körbehajózták a Balatont, a kikötők környékén több, télen is nyitva tartó vendéglátósegységet is meglátogattak, amelyeket útjukkal is szerettek volna népszerűsíteni.

A közös vitorlázás érdekessége: bátor hajósok közös pikniket tartottak a Balaton közepén

Az egyik hajó fedélzetén készítették el azokat a finomságokat, amelyeket egyébként a télen is nyitva tartó éttermekben bárki megkóstolhat!

Az első napon Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke (a kép bal oldalán) készített céklás, fehérboros, kecskesajtos rizottót a csapatnak, majd másnap Vincze Péter, a  rizapusztai Tölgyes Kúria tulajdonosa (középen) és Varga László, a balatonfüredi Aura vezetője főzött egy háromfogásos gourmet menüt, amelynek a szarvas és a bárány ételek adták az alapját.

Fotó: Balatoni Kör

A helyi  éttermeket és pincészeteket tömörítő Balatoni Kör hamarosan újabb kulináris rendezvényt szervez, amelyre már nemcsak az elvetemült vitorlásokat, hanem a helyi lakosokat és a turistákat is várják.

GasztroPiknik Füreden

Február végén Balatonfüreden rendezik meg a GasztroPikniket, ahová a régió tíz étterme és pincészete is kitelepül majd. Az esemény további érdekessége az lesz, hogy a  koncertek mellett, a gyerekeket ingyenes foglalkozások is várják. Itt Füred Kapitány, a balatoni mesehős segítségével sárkányeledelt is készíthetnek. A gyerekprogrammal azokra a kutatásokra is fel akarják hívni a szülők figyelmét, amelyek szerint a főzés segít gyermekek tanulási képességeinek fejlesztésében, a mozgáskoordinációban, matematikai és szövegértelmezési ismeretekben is előnyükre válik.

A balatoni sárkány legendája

A balatoni sárkányeledel készítésének „valós alapja” is van. Egy balatoni legenda úgy tartja, hogy a Bakony erdejében élt egy 24 fejű sárkány. Ez a sárkány naponta 24 lányt falt fel, ha pedig nem kapta meg őket, hatalmas pusztítást végzett. Amikor a helyi hősnek, Balatonnak kedvese került sorra, a fiú úgy döntött, hogy nem engedi a sárkányhoz a lányt. A szörny erre irdatlan haragra gerjedt: hatalmas krátert vájt karmaival, amit egy forrás megtöltött vízzel – így keletkezett a monda szerint a tó.

Balaton később megküzdött a sárkánnyal, 23 fejét levágta, de az utolsó fejjel együtt ő maga is a tóba esett, ott lelte halálát. Amikor a szerelme ezt megtudta, ő maga is a vízbe vetette magát – együtt nyugszanak azóta is a tóban. A helyiek a vitéz iránti tiszteletből nevezték el a tavat Balatonnak.

Kiemelt kép: Balatoni Kör

A Badacsony a téli csöndben mutatja meg igazi önmagát
Végre nyitva van már néhány hely, nem is akármilyenek. Vadakkal tele a hegy.
Olvasói sztorik